Alstadhaug kirke
Alstadhaug kirke
Av /Arfo forlag.

Alstadhaug kirke ligger i Levanger, i Trøndelag fylke. Kirken er hovedkirke i Alstadhaug sokn, og er utformet som en middelaldersk steinkirke som sto ferdig mellom 1170 og 1180. Kirken var bygget som fylkeskirke for Skøynafylke, som en av totalt fire fylkeskirker i Inntrøndelag. Alstadhaug kirke har sitteplass til 300 personer.

Kirken er utformet med elementer fra både romansk og gotisk arkitektur. Fra det romanske kan man blant annet kjenne igjen de tykke murveggene og de små vinduene. Døren inn til sakristiet er veldig lav, noe som også er et tegn på romansk arkitektur. Apsisbuen er spisset opp mot toppen, noe som stammer fra gotisk byggeskikk.

Kirken utmerker seg spesielt med en fint murt oktogonal apsis med ribbehvelv som ble tilføyd i siste halvdel av 1200-tallet. Oktogonet ble tilført kirken i forbindelse med at Paven besøkte Nidarosdomen og hadde med seg en relikvie – en finger – fra St. Peter. Da Nidarosdomen allerede var viet til Olav den hellige ble relikviene lagt til Alstadhaug. Erkebiskopen hadde sitt sete ved Nidarosdomen, mens hans høyre hånd – kanniken – hadde Alstadhaug som sin kirke.

Alstadhaug kirke har også en unik særegenhet ved høyalterets plassering. I stort sett alle kirker er alteret plassert i koret, men i Alstadhaug og Nidarosdomen er det plassert i oktogonet, der relikviet fra St. Peter er lagret i alterets relikviegjemme. At kirken har et oktogon, og den tilhørende plasseringen av alteret, er tegn på at det også til Alstadhaug kirke er foretatt pilegrimsvandringer i tidligere tider.

Ved restaurering fra 1946 til 1950-årene ble det både i korbuen og i apsisen avdekket interessante middelalderske kalkmalerier med motiver blant annet fra Kristi lidelseshistorie. Det ble også oppdaget alternisjer på hver side av koråpningen. Disse er nå åpnet opp.

Alstadhaug kirke har en altertavle fra 1649, som viser korsfestelsen og oppstandelsen. Altertavlen er utformet av Johan Bilthugger i Trondheim, og er malt av Johan Kontrafeier. Kirkens prekestol er utformet i samme periode av Johan og Helge Bilthugger, og også den er malt av Johan Kontrafeier.

Ved kirken ligger flere gravhauger. I en av de største skal høvdingen Ølve være gravlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ekroll, Øystein m.fl.: Kirker i Norge, b. 1, 2000, s. 232–37, isbn 82-91399-11-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg