Alphonse Bertillon, fransk antropolog og kriminolog, opphavsmannen til det såkalte antropometriske system til identifisering av forbrytere. Sønn av antropologen Louis Bertillon.

Bertillon ble ansatt som kontorist ved politikammeret i Paris i 1879, og ble engasjert i arbeidet med å identifisere tilbakefallsforbrytere. Inspirert av sin fars antropologiske arbeider og kirurgen Paul Brocas teknikker for å  gi en objektiv beskrivelse av det menneskelige legeme, utviklet han metoder for å måle karakteristika som ikke endrer seg hos et voksen individ: høyde, lemmenes lengde, øyefarge, skalleform, vinkler på øre og nese osv. Dataene ble notert på kartotekkort; fra 1883 ble verbale og målsatte data supplert med to fotografier - ett en face og ett i profil.

Bertillon kalte selv systemet for antropometri - 'menneskemåling' - mer utbredt er betegnelsen bertillonage. Systemet ble innført i mange andre land og var i alminnelig bruk inntil det ble avløst av den enklere daktyloskopi (fingeravtrykksmetoden).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.