Alphonse Bertillon

Faktaboks

Alphonse Bertillon
Uttale
bɛrtijˈɔ
Født
1853
Død
1914

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

av . Begrenset gjenbruk

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

av . Begrenset gjenbruk

Alphonse Bertillon, fransk antropolog og kriminolog, opphavsmannen til det såkalte antropometriske system til identifisering av forbrytere. Sønn av antropologen Louis Bertillon.

Bertillon ble ansatt som kontorist ved politikammeret i Paris i 1879, og ble engasjert i arbeidet med å identifisere tilbakefallsforbrytere. Inspirert av sin fars antropologiske arbeider og kirurgen Paul Brocas teknikker for å gi en objektiv beskrivelse av det menneskelige legeme, utviklet han metoder for å måle karakteristika som ikke endrer seg hos et voksen individ: høyde, lemmenes lengde, øyefarge, skalleform, vinkler på øre og nese osv. Dataene ble notert på kartotekkort; fra 1883 ble verbale og målsatte data supplert med to fotografier - ett en face og ett i profil.

Bertillon kalte selv systemet for antropometri - 'menneskemåling' - mer utbredt er betegnelsen bertillonage. Systemet ble innført i mange andre land og var i alminnelig bruk inntil det ble avløst av den enklere daktyloskopi (fingeravtrykksmetoden).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg