Alonzo Church

Faktaboks

Alonzo Church
Uttale
tʃə:tʃ
Født
14. juni 1903, Washington D.C., USA
Død
11. august 1995, Hudson, Ohio, USA
Alonzo Church
Alonzo Church
Av /Princeton University 𝒲.

Alonzo Church var en amerikansk matematiker og logiker. Han var professor i matematikk ved Princeton-universitetet fra 1929 til 1967, og fra 1967 professor i matematikk og filosofi ved University of California i Los Angeles. Han var en av grunnleggerne og utgiverne av Journal of Symbolic Logic, det mest fremstående tidsskrift for moderne logikk. Churchs arbeider er av største betydning i matematisk logikk, rekursjonsteori og teoretisk informasjonsvitenskap.

Filosofi

Churchs tese er at enhver effektivt beregnbar funksjon er rekursiv. Tesen er allment akseptert og har hatt stor betydning for forståelsen av moderne logikk, men den kan ikke bevises. Dersom den er falsk, kan den imidlertid forkastes. Churchs teorem sier at første-ordens predikatlogikk er uavgjørbar, alternativt at mengden av logisk gyldige formler i første-ordens predikatlogikk er ikke rekursiv. Dette vil si at det finnes ingen mekanisk prosedyre for å avgjøre sannhetsverdien til enhver velformet formel innen første-ordens predikatlogikk.

Innen språkfilosofien har Church gjennom en serie arbeider utviklet en innflytelsesrik meningsteoretisk logikk som følger opp ansatser hos Gottlob Frege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg