Alonzo Church, amerikansk matematiker og logiker. Han var professor i matematikk ved Princeton-universitetet i 1929–67, fra 1967 professor i matematikk og filosofi ved University of California i Los Angeles. Han var en av grunnleggerne og utgiverne av Journal of Symbolic Logic, det mest fremstående tidsskrift for moderne logikk. Churchs arbeider er av største betydning i matematisk logikk, rekursjonsteori og teoretisk informasjonsvitenskap.

Churchs tese er at enhver effektivt beregnbar funksjon er rekursiv. Tesen er allment akseptert og har hatt stor betydning for forståelsen av moderne logikk, men den kan ikke bevises. Dersom den er falsk, kan den imidlertid forkastes. Churchs teorem sier at første-ordens predikatlogikk er uavgjørbar, alternativt at mengden av logisk gyldige formler i første-ordens predikatlogikk er ikke rekursiv. Dette vil si at det finnes ingen mekanisk prosedyre for å avgjøre sannhetsverdien til enhver velformet formel innen første-ordens predikatlogikk.

Innen språkfilosofien har Church gjennom en serie arbeider utviklet en innflytelsesrik meningsteoretisk logikk som følger opp ansatser hos Gottlob Frege.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.