Alnes fyr

Alnes fyr på Godøya
Alnes fyr
.

Artikkelstart

Alnes fyr er en fyrstasjon på Alnestangen på Godøyas nordvestpynt i Giske kommune i Møre og Romsdal. Det ble opprettet første gang i 1853 som ledfyr/fiskefyr i privat regi. Etter å ha vært periodevis i drift overtok Staten fyret fra 1870. Fyret ble automatisert og avbemannet 1982.

  • Tårnets høyde: 22,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 36 meter
  • Lysvidde: 14,7 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Alnes var lenge Sunnmøres største fiskevær, og opp gjennom tidene har det ligget fire fyr der.

Navnet

Fyret er plassert ved Alnes og har fått navn etter stedet. Navnet kommer av det norrøne ordet alfr som betyr grus, øyr og viser til sandstrendene og rullesteinene i området.

Historikk

Daværende Borgund kommune fikk tillatelse til å sette opp et enkelt fiskefyr på Alnestangen i 1853. Fyrvesenet var redd for at en lykt her kunne forveksles med Runde fyr så det var en forutsetning at lyset skulle være svakt. Den vesle lykta hadde derfor bare tre talglys som lyskilde og ble plassert på veggen av en liten vaktstue. Lyset brant bare et par måneder midt på vinteren, og fyret ble nedlagt i 1861. Rundt 1870 satte Fyrvesenet opp en lykt som kunne heises opp i en stang på Alnestangen. I 1872 ble det bygd en liten vaktstue som fyrvokteren kunne bruke, og to år senere ble brennetiden utvidet til ni og en halv måned. Både betingelsene og boforholdene for fyrvokteren var imidlertid dårlige så det viste seg vanskelig å få noen til å passe fyret. I 1876 ble det derfor bygget en større og bedre fyrvokterbolig.

Flytting

I 1891–1892 ble fyrvokterboligen flyttet og fyrtårnet forhøyet til 24,7 meter over høyvann. Det ble ytterligere forsterket med et fjerde ordens fyrapparat i 1905. Strøm fra det kommunale kraftverket ble lagt inn i 1928. Som reservelys var det montert et Aga gassapparat. Det fjerde fyret på Alnestangen er det som står der i dag. Det ble bygget i 1937 og består av et 18 meter høyt tretårn med en bærende fagverkskonstruksjon av vinkeljern. Fyret ble fredet i 2000.

Ny bruk

Alnes fyr ble solgt til Giske kommune og i 1993 restaurert og tatt i bruk som grendehus. Siden har så stiftelsen Alnes fyr drevet fyrstasjonen som et museum og et utstillingslokale. Besøksfyret har siden blitt et populært stoppested for både lokalbefolkningen og stadig flere turister. I 2016 ble tilbudet vesentlig utvidet i form av Alnes kurs- og opplevelsessenter i et stort, moderne nybygg i tilknytning til fyrstasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg