Almannagjá er en dyp vulkansk kløft på Island som danner nordvestgrensen for Þingvellir og østgrensen for den nordamerikanske kontinentalplaten. Almannagjá er en del av riftsystemet som strekker seg fra Sydpolen i Atlanterhavet og her skyves kontinentalplatene fra hverandre. Kløften er 7–8 kilometer lang, med en loddrett, opp til 30 meter høy vestside. Østsiden er 10–15 meter høy og slakere. Største bredde er 64 meter. Elven Öxará renner gjennom kløften.

Historisk har Almannagjá en mørk side, for i det 16. og det 17. århundre ble kvinner som var dømt for utroskap druknet i den delen av elven som heter Drekkingarhylur. Menn ble hengt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. oktober 2013 skrev Lars Mæhlum

Jeg har et vakkert bilde av Allmanngjá. Men hva hjelper det når leksikonet ikke tillater andre enn fagansvarlig å legge inn bilder?

7. oktober 2013 svarte Georg Kjøll

Hei Lars. Jeg vet du har masse flotte bilder du kunne lagt inn både på Allmanngjá og andre steder utenfor dine fagområder, og jeg håper funksjonaliten for dette skal være på plass snarlig. Jeg vet at jeg har lovet å ordne opp i akkurat denne problematikken lenge, men det har rett og slett vist seg å være en større floke enn vi hadde trodd.Uten at det kommer med noen sikre garantier kan jeg ihvertfall opplyse om at en fiks for dette ligger helt øverst på listen over bestillinger til utviklerne. Jeg krysser derfor fingrene for at dagen hvor alle kan foreslå bilder på snl.no igjen nærmer seg.Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.