Almannagjá

Þingvellir
Island ligger der de nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene glir fra hverandre, og i denne riften ligger Þingvellir. Den vestlige delen av Island utgjør en del av den nordamerikanske kontineltlplaten mens den østlige delen utgjør en del av den eurasiske. Platene beveger seg fra hverandre med en hastighet på omkring to centimeter årlig.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Almannagjá er en dyp vulkansk kløft på Island som danner nordvestgrensen for Þingvellir og østgrensen for den nordamerikanske kontinentalplaten. Almannagjá er en del av riftsystemet som strekker seg fra Sydpolen i Atlanterhavet og her skyves kontinentalplatene fra hverandre. Kløften er 7–8 kilometer lang, med en loddrett, opp til 30 meter høy vestside. Østsiden er 10–15 meter høy og slakere. Største bredde er 64 meter. Elven Öxará renner gjennom kløften.

Faktaboks

Uttale
ˈalmannagjá
Etymologi
av norrønt gjá, ‘sprekk’

Historisk har Almannagjá en mørk side, for i det 16. og det 17. århundre ble kvinner som var dømt for utroskap druknet i den delen av elven som heter Drekkingarhylur. Menn ble hengt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Lars Mæhlum

Jeg har et vakkert bilde av Allmanngjá. Men hva hjelper det når leksikonet ikke tillater andre enn fagansvarlig å legge inn bilder?

svarte Georg Kjøll

Hei Lars. Jeg vet du har masse flotte bilder du kunne lagt inn både på Allmanngjá og andre steder utenfor dine fagområder, og jeg håper funksjonaliten for dette skal være på plass snarlig. Jeg vet at jeg har lovet å ordne opp i akkurat denne problematikken lenge, men det har rett og slett vist seg å være en større floke enn vi hadde trodd. Uten at det kommer med noen sikre garantier kan jeg ihvertfall opplyse om at en fiks for dette ligger helt øverst på listen over bestillinger til utviklerne. Jeg krysser derfor fingrene for at dagen hvor alle kan foreslå bilder på snl.no igjen nærmer seg.Alt godt fra Georg

skrev Lars Mæhlum

Bildeteksten er misvisende hvis en tror at den euarasiske plata ses på den ene sida av sprekken her og den amerikanske på den andre. Hele dalen der Thingvellir ligger, er selve sprekken, og den eurasiske plata finner vi først på østsida av dalen.

svarte Roger Pihl

Takk for innspill. Har justert bildeteksten.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg