Allied Joint Force Command Brunssum

Allied Joint Force Command Brunssum er ett av to operasjonelle hovedkvarter under NATOs øverstkommanderende for Europa – SACEUR. Det andre operasjonelle hovedkvarteret er JFC Naples. JFC Brunssum ble etablert i 2004 i Brunssum i Nederland.

Faktaboks

Også kjent som

Allied Joint Force Command Brunssum, JFC Brunssum

Bakgrunn

JFC Brunssum ble etablert som et ledd i en omfattende justering av styrke- og kommandostrukturering innen NATO. JFC Brunssum erstatter de to tidligere NATO kommandoene Allied Forces Northern EuropeKolsås i Norge og Allied Forces Central Europe i Brunssum. Hensikten med omformingen av NATOs kommandostruktur var å utnytte de militære kapasitetene på en mer fleksibel og effektiv måte for på den måten å bedre mestre de operative utfordringene i det 21. århundre. Den nye organisasjonen er mer fleksibel og i stand til å gjennomføre et bredere spekter av operasjoner.

Oppgaver

JFC Brunssum har, på lik linje som JFC Naples, som oppdrag å forberede, planlegge og gjennomføre militære operasjoner i og utenfor NATO-området for å bevare NATO-statenes fred, sikkerhet og territoriell integritet. De skal også bidra til krisehåndtering og avskrekking ved å sikre at hovedkvarter og styrker som er under JFC Brunssums' kommando er tilstrekkelig forberedt for å gjennomføre og støtte militære operasioner. Tidligere hadde hovedkvarteret ansvar for nord-Europa. For å gjøre NATO mer fleksibel, ble denne geografiske ansvarsfordeling mellom JFC Naples og Brunssum fjernet. Hvilke områder hovedkvarterene har ansvar for besluttes av SACEUR. For eksempel har JFC Brunssum ansvar for NATO Resolute Support i Afghanistan. I tillegg roterer ansvaret for NATO Response Force (NRF) mellom de to hovedkvarterene.

Ledelse

JFC Brunssum har primært vært ledet av tyske generaler, men også Frankrike, Storbritannia og Italia har hatt øverskommanderstillingen ved JFC Brunssum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg