Allee-effekt er en begrep innen evolusjonsbiologi som forklarer hurtigere vekst av individer av en art i en stor populasjon sammenlignet med veksten av individer en liten populasjon. Allee-effekter kan være store eller små, og er viktig i evolusjonær seleksjon. Habitatfragmentering kan i vår tid bidra til Allee-effekter.

Bakgrunn

Vanligvis minker momentan fødselsrate, og momentan dødsrate øker når en populasjon er stor. Dette er i overensstemmelse med den logistiske vekstkurven og Malthus-ligningen, som sier at veksthastigheten minsker når populasjonen øker i størrelse og nærmer seg bærekapasitet. Imidlertid er dette i motsetning til Allee-effekt.

Allerede Charles Darwin observerte at store populasjoner er bedre beskyttet mot predasjon og utryddelse, og selv om individene må konkurrerer om plass og ressurser så er det er også en positiv sammenheng mellom populasjonsstørrelse, levedyktighet og reproduksjon.

Warder Clyde Allee (1885–1955) ga navn til effekten i en lærebok i økologi utgitt i 1949 (Principles of animal ecology). Allee viste at gullfisk hadde større momentan relativ vekstrate hvis det er mange fisk i akvariet, sammenlignet med et akvarium med lav tetthet av individer per arealenhet. Det er ikke store aggregerte ansamlinger av individer og store populasjoner som gir liten vekst, men derimot i små populasjoner med stor avstand mellom individene.

Årsaker

Alle effekter har flere årsaker. Samarbeid og en tett samling av individer gir økt overlevelse. Hos sosiale dyr som maur, bier, fugl, hjortedyr, ulv og primater vil samarbeidsatferd gi større mulighet for overlevelse for individet. Risikoen for å bli tatt av en predator er mindre per hode i en flokk med fisk, fugler eller antiloper. Det er samarbeidsforsvar hvor flere kan varsle om fare, og samarbeid om furasjering som gir individene mer tid til å spise, hvor individet slipper å konsentrere seg om å unngå selv å bli spist.

I en stor populasjon som formerer seg seksuelt og krever kontakt mellom hanner og hunner og deres gameter (kjønnsceller) så blir det ikke begrensning i antall mulige seksualpartnere i en stor tett populasjon. I små populasjoner med stor avstand mellom individene kan dette gi begrenset reproduktiv suksess. I små populasjoner kan dessuten innavlsdepresjon gi Allee-effekt. Mange individer kan også endre miljøet og lage nisjekonstruksjoner som reduserer konkurransen med andre arter. En liten populasjon er mindre utsatt for smittsomme sykdommer og parasitter, men i en stor populasjon gjør et kontinuerlig smittepress at det utvikles resistens i populasjonen.

Allelopati hos planter er et annet eksempel på en Allee-effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg