Norsk komponist og pianist. Han skrev mange verker, men er mest kjent for verket Holmenkollmarsjen.

Født på Grünerløkka av svenske foreldre. Faren var hentet til Nationaltheatret som dekorasjonsmaler og tok med seg familien på seks. De flyttet flere ganger i sentrum og Allan gikk på skole på Ruseløkka. Han likte bedre å sparke fotball enn å gjøre lekser, og det samme skjedde med spilleleksene for den unge pianisten. Han viste et tydelig talent, men ingen arbeidssomhet. Imidlertid, han lå snart langt foran sine jevnaldrende, og pianospill en del av det daglige liv da han gikk ut av folkehøgskolen. Han kunne sitte og fabulere ved pianoet, spille kjente verker etter gehør og komme opp med nye melodier som ingen hadde hørt før.

teateret sørget far for at han fikk små barneroller. Han var trollunge (Peer Gynt), smådjevel (Orfeus i Underverden) og klovn (Cornevilles Klokker.) Etter å ha fått en mulighet til å opptre med musikk (torader) i en forestilling, skjønte han at han likte bedre å stå på scenen og musisere enn å være skuespiller. Lite var det å tjene på det også. Han avsluttet sin skuespillerkarriere og ofret seg mer for musikken. Han tok timer i komposisjon og harmonilære, men må sies å være for det meste selvlært.

I 1917 var han tilskuer på Holmenkollrennet, og ble mektig imponert over skihopperne, - det burde vært noe fengende musikk til hele arrangementet. Han noterte ned noen idéer, gikk hjem og skrev ut Holmenkollmarsjen på 3-4 timer. Ingen forlegger ønsket å publisere marsjen, - komponisten var jo bare 17-18 år og helt ukjent. En dansk forlegger ble redningen og Holmenkollmarsjen ble utgitt for piano på Skandinavisk Musikforlag i København. Marsjen kom ut med bilde av Kronprins Olav som selv var en dyktig skihopper og hoppet i bakken noen år senere (1922 og -23).

Snart ble marsjen fremført både her og der, spilt på kaféer og i de tusen hjem. Allan hadde ellers inntekt fra pianospill på restauranter og kaféer, og på 20-tallet startet han å skrive filmmusikk. Han eide også, sammen med noen venner, flere kinoer i en periode. Her var han både maskinist og pianist. Han ønsket seg et skikkelig yrke, og han begynte i typograflære hos Grøndahl.

Marsjen hans og en annen komposisjon, Magica, ble snart utgitt på plate og ble spilt inn både i Tyskland og London. Samtidig fortsatte Allan med spill på utestedene og levde et hektisk liv. Dette var i ragtime-tiden og han fulgte opp med å skrive flere komposisjoner for piano, samtidig som han skrev musikken til filmen Cafe X. Allan var også den første til å spille egen komposisjon på radio i direkte sending. Dette var Holmenkollmarsjen, som ble sendt på 1920-tallet fra studioet i Telegrafbygningen i Oslo.

Da han var i 60-årene ble han plaget av leddgikt og ga opp spillingen, etter 50 år som aktiv pianist. Gjennom sin lange karriere skrev han også en rekke større komposisjoner, men det er for marsjene han vil bli husket.

 • Holmenkollmarsjen
 • Alt for Norge
 • Inntogsmarsj
 • Divisjonsmarsj
 • Colosseum-marsj
 • Travermarsj
 • Flying Girls-marsj
 • Guttemarsj
 • Festmarsj
 • Magica
 • Wagneriana

Engvig, Olaf T.: Oslo-gutten som ble Norges marsj-konge.St. Hallvard nr 1 1999.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.