Alisa Ganijeva

Faktaboks

Alisa Ganijeva

Alisa Ganieva

Født
23. september 1985, Moskva
Alisa Ganijeva
Alisa Ganijeva

Artikkelstart

Alisa Ganijeva er en russisk forfatter, litteraturkritiker og redaktør.

Ganijeva er oppvokst i byen Makhatsjkala i Dagestan og har siden 2003 vært bosatt i Moskva, der hun er redaktør for avisen Nezavisimaja gazetas litteraturbilag og virker som kritiker og forfatter.

Hun debuterte i 2010 med Salam, Dalgat! (Salam tebe, Dalgat!), en samling tekster om hvordan livet i Dagestan arter seg for ungdommen i byene. Boken ble utgitt under det mannlige pseudonymet Gulla Khiratsjev og ble belønnet med debut-prisen for unge forfattere. Boken tegner et autentisk bilde av dagens dagestanske ungdom med bruk av deres sosiolekt og tematisering av aktuell sosial og religiøs problematikk.

I 2012 ga hun ut Festenes berg (Prazdnitsjnaja gora). Her møter vi Sjamil, en ung, arbeidsløs dagestaner, som prøver seg som journalist i et urolig og splittet Dagestan. Rykter om en russisk mur som er under bygging aktualiserer grensespørsmål og pro-islamske trusler og blandes med skildringen av religiøst og etnisk mangfold, men også sosial nød, korrupsjon og allment forfall til et dystert, men levende tidsbilde fra Nordkaukasus.

I 2015 fulgte så Brudgom og brud (Zjenikh i nevesta). Boken forteller om Marat og Patja, som begge er vendt tilbake til Dagestan fra Moskva og begge er omgitt av gifteivrige foreldre. Den intense kjærlighetsfortellingen utspiller seg på en bakgrunn av kulturelle, etniske og språklige møter og kollisjoner, der den urbane, russiske metropolatmosfæren møter et Dagestan splittet mellom tradisjon og moderne liv i en urolig og skjør samfunnsstruktur preget av korrupsjon og terror.

I sin siste roman, Krenkede følelser (Oskorbljonnye tsjuvstva, 2018), tar Ganijeva samtidsrussland på pulsen. Et mord på en høytstående embetsmann i provinseliten utspiller seg på bakgrunn av en rekke aktuelle samfunnsproblemer, og boken gir assosiasjoner til Gogols klassiske komedie Revisoren: korrupsjon, utpressing, angiveri, politiske skandaler, familievold, politivold, vestlige økonomiske sanksjoner og skadelig bruk av rusmidler. Vi stifter også bekjentskap med opposisjonelle journalister og demonstranter, og får eksempler på praktisk implementering av landets aktuelle historiepolitikk og minneskultur. Vi blir minnet om de «tradisjonelle familieverdiene» som den russiske stat vil fostre, og om nyere lovgivning som begrenser ytrings- og forsamlingsfriheten. Boken beveger seg hele tiden på grensen mellom farse, parodi og ren stemningsbeskrivelse.

Ganijevas bøker er oversatt til en rekke språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg