Alfred Polgar

Faktaboks

Alfred Polgar

Født som Alfred Polak

uttale
pˈolgar
født
17. oktober 1873, Wien
død
24. april 1955, Zürich

Alfred Polgar, østerriksk forfatter, kritiker og oversetter. Alfred Polgar var blant de toneangivende forfatterne i Wien rundt 1900.

Polgar arbeidet som teaterkritiker og kulturjournalist først i Wien, også en periode i Berlin. Parallelt skrev han tekster for teater og kabaret. I 1938 forlot Polgar, som hadde jødisk bakgrunn, Østerrike, først til Zürich og Paris, i 1940 til USA. I 1949 vente han tilbake til Europa, og bosatte seg i Zürich hvor han fortsatte sitt arbeid.

Polgar regnes som en av sin tids betydeligste musikk- og teaterkritikere. Blant hans største suksesser som forfatter er Goethe. Eine Groteske in zwei Bildern (1908), som han skrev sammen med Egon Friedell, en litterær parodi, som ble skrevet for kabaretscenen Cabaret Fledermaus i Wien. Han skrev videre dramaet Die Defraudanten (1931) samt en rekke satiriske sketsjer og fortellinger, mange med inspirasjon fra kunstnermiljøet i Wien. I Theorie des Café Centrals (1926) beskriver han kaféens betydning som kulturell møteplass i Wien rundt 1900. Hans samlede skrifter ble utgitt i seks bind (1982–86).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg