Alfred Komarek (2009)

Alfred Komareik av Tsui. Gjengitt med tillatelse

Alfred Komarek, østerriksk forfatter. Komarek er en allsidig forfatter, som har skrevet barnebøker, hørespill, dreiebøker, essays og sakprosa. Han er mest kjent som kriminalforfatter med bokserier om Simon Polt og Daniel Käfer, som har blitt filmatisert av rikskringkastingen ORF.

Serien om landsbypolitimannen Simon Polt omfatter fem romaner og en samling fortellinger utgitt i årene 1998-2011. Historiene utspiller seg i vinområdene i Weinviertel. Komarek beskriver konfliktene i det gamle kulturlandskapet: moderne krav til effektivitet og profitt er i ferd med å sette en stopper for vinbøndenes tradisjonelle arbeidsmåte. Konflikten danner bakteppet for de mordsakene som Simon Polt kommer i berøring med, blant annet eiendomsspekulanter som vil kjøpe opp de tradisjonelle vinkjellerne og gjøre dem om til fritidsboliger, og en nytelsesmiddelindustri som tar snarveier for å øke produksjonen. Et moderne samfunn innhenter på dødelig måte den tradisjonelle levemåten i Weinviertel. Serien er filmatisert av den østerrikske rikskringkastingen ORF med Erwin Steinhauer i hovedrollen.

Krimserien om Daniel Käfer omfatter fire romaner, skrevet i tidsrommet 2004-2008. Handlingen utspiller seg i området Bad Aussee. Også her tematiseres de dødelige følgene profittjakt og kommersialisering kan ha og hvordan den moderne tid kommer i konflikt med gamle tradisjoner og levemåter.

Komarek har skrevet flere barnebøker. Bohumil Blubb und die Wächter der Wasserwelt (Bohumil Blugg og vannverdenens voktere), utgitt i 2014, er en illustrert bok om miljøforurensning. Flugs! Ein Spatz führt durch Wien (Flugs! En spurv fører oss gjennom Wien), også fra 2004, er en guidebok for barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.