Alfred Binet

Faktaboks

Alfred Binet
Uttale
binˈɛ
Født
1857
Død
1911

Alfred Binet

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Alfred Binet var en fransk psykolog, og professor i fysiologisk psykologi ved universitetet i Paris (Sorbonne) i perioden 1895 til 1911.

Binets interesser spente over et stort område, fra dyrepsykologi til studiet av hypnose og suggestibilitet, fra sanse- og hukommelsespsykologi til studier av følelseslivet. I 1895 grunnla han tidsskriftet L'Année psychologique, og i 1899 det første franske eksperimentalpsykologiske laboratorium.

Hans hovedinteresse gjaldt imidlertid tenkningens psykologi, som etter hvert også kom til å omfatte tenkningens utvikling hos barn og individuelle forskjeller mellom mennesker. Sammen med legen Théodore Simon utarbeidet han i 1905, på oppdrag av franske skolemyndigheter, den første brukbare intelligensprøven, Binet-prøven, til bruk ved utvalg av elever til hjelpeklasser. Han la derved grunnlaget for intelligensmåling som teknikk i anvendt og vitenskapelig psykologi. Binet-prøven er oversatt til mange språk og er kommet i tallrike revisjoner.

Binet utga blant annet La Psychologie du raisonnement: recherches expérimentales par l'hypnotisme (1886) og L'étude expérimentale de l'intelligence (1903).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg