Alfred Binet

KF-arkiv. fri

Alfred Binet var en fransk psykolog, og professor i fysiologisk psykologi ved universitetet i Paris (Sorbonne) i perioden 1895–1911.

Binets interesser spente over et stort område, fra dyrepsykologi til studiet av hypnose og suggestibilitet, fra sanse- og hukommelsespsykologi til studier av følelseslivet. I 1895 grunnla han tidsskriftet L'Année psychologique, og i 1899 det første franske eksperimentalpsykologiske laboratorium.

Hans hovedinteresse gjaldt imidlertid tenkningens psykologi , som etter hvert også kom til å omfatte tenkningens utvikling hos barn og individuelle forskjeller mellom mennesker. Sammen med legen Théodore Simon utarbeidet han i 1905 på oppdrag av franske skolemyndigheter den første brukbare intelligensprøven, Binet-prøven, til bruk ved utvalg av elever til hjelpeklasser. Han la derved grunnlaget for intelligensmåling som teknikk i anvendt og vitenskapelig psykologi. Binet-prøven er oversatt til mange språk og er kommet i tallrike revisjoner.

Binet utga blant annet La Psychologie du raisonnement : recherches expérimentales par l'hypnotisme (1886) og L'étude expérimentale de l'intelligence (1903).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.