Miniatyr av Alfons 10 den vise av ukjent illustratør. Falt i det fri (Public domain)

Alfons 10 den vise var konge av León og Castilla fra 1252. Han regnes som en av de mest betydelige skikkelser innen europeisk middelalderkultur.

Som sønn av Beatris av Schwaben ble han valgt til tysk-romersk monark under det store interregnum, men maktet ikke å overta styret og ble til slutt avsatt av stormennene i hjemlandet. Mens han var konge, samlet han om seg kristne, jødiske og muslimske lærde, som under hans ledelse skapte middelalderens viktigste kompilatoriske verk; det omfattet historiske, juridiske, naturvitenskapelige og litterære emner. Særlig kjent var lenge de alfonsinske tabeller til astronomisk bruk.

Blant Alfons' litterære verk må nevnes de vakre lovsanger til Jomfru Maria, skrevet på galisisk. Som leder av det store samleverket rettet og forbedret han medarbeidernes språk, og ble derved den virkelige skaper av kastiljansk prosa. I dag er det spesielt lovsamlingen Siete partidas som regnes som viktig i en større europeisk sammenheng, og som også påvirket Magnus lagabøtes landslov i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.