Alfa Skofabrik, norsk skofabrikk og varemerke. Fabrikken spesialiserte seg til å begynne med på finere dame- og barnesko. I dag er Alfa først og fremst jakt- og fjellsko, militærstøvler, arbeids- og vernesko, samt bunadssko. Fabrikken startet i Oslo, men flyttet til BrandbuHadeland i 1956, der den var i produksjon til 2007. Etter dette har Alfa vært et varemerke- og salgsselskap med produksjon utenlands.

Historie

Fabrikken i Oslo

Alfa Skofabrikk ble startet som aksjeselskap i 1932 med Maurice Christensen som hovedeier. Mot slutten av 1930-tallet hadde fabrikken en produksjon på 1200 til 1500 par damesko og barnesko per uke. Firmaets varer ble solgt over hele landet. Firmaet eide også Bambi Skofabrikk på Brandbu og hadde datterselskapet A/S Omega for fremstilling av tresko.

I 1956 ble Einar Stuhaug eneeier etter å ha vært medeier og salgssjef i Alfa siden 1932. Han satset for fullt på Brandbu-fabrikken, og Alfa i Oslo ble lagt ned. På det tidspunktet var det over 700 ansatte i skofabrikkene.

Alfa skofabrikk, Brandbu

Ansvarlig for flyttingen til Brandbu og sammenslåing av Bambi-fabrikken der med hele fabrikken fra Oslo var Jacob Ihlen (1927–2010). Han hadde allsidig skofaglig erfaring, og et års studieopphold i USA med støtte fra Marshallhjelpen. Han forble Alfas daglige leder helt til han gikk av med pensjon i 1992, og har en stor del av æren for at Alfa klarte seg i mange tiår gjennom en turbulent tid for norsk skoindustri. Han var foruten fabrikksjef også hovedansvarlig for design av skomodeller, noe fabrikken fikk designpriser for flere ganger i løpet av 1960-årene.

Flyttingen var begrunnet i det var forventet at det ville bli vanskelig å skaffe arbeidskraft i Oslo. Det var også høyere lønnsnivå i Oslo enn i distriktene. Først seinere kom statlig industripolitikk inn som begrunnelse for å flytte til distriktene og satse på utvidelser der. Distriktenes Utbyggingsfond (DU, senere SND) kom også etter hvert inn som en finansieringskilde for fabrikken på Brandbu, blant annet ved utvidelser og gjenoppbygging etter en ødeleggende brann i 1976.

Alfa Skofabrikk etablerte seg på Brandbu med barneskofabrikken Bambi, og flyttet også produksjonen i Oslo til Brandbu i 1956. Skofabrikken ble en kjent leverandør av skotøy, og holdt seg i bransjen lenger enn mange av landets øvrige skofabrikker takket være spesialprodukter rettet særlig mot forsvaret. Svært store statlige innkjøp ble styrt mot norsk industri, og forsvarets behov for feltstøvler holdt seg stabilt høyt så lenge norske soldater slet ut sko.

Foruten militære feltstøvler var også skistøvler et stort produkt, samt en rekke andre produkter som arbeidssko, bunadssko og tursko.

Produksjon i utlandet

Skoproduksjonen ble bestemt nedlagt i 2006, og opphørte rett før jul i 2006. Produksjon av feltstøvler til Forsvaret hadde vært hovedbeskjeftigelsen for fabrikken de siste årene, men forsvarets behov minket, og ordrer skrumpet inn. Av 65 ansatte fikk ca. halvparten fortsette i salg- og markedsføringsdelen av Alfa, som fortsatte med produksjon i utlandet. I 2009 ble Alfabygget solgt til bedriften Hadelandprodukter.

Så fort den risikable og lite lønnsomme produksjonsdelen av selskapet var lagt ned, ble Alfas kompetanse og posisjon i skomarkedet et attraktivt investeringsobjekt. Møller-familien (Møller-gruppen som blant annet har VW-importen i Norge) investerte tungt i Alfa gjennom sitt investeringsselskap Katalysator. Alva ble videreutviklet blant annet med utviklingsprosjekter for spesialskotøy for arbeidslivet, og anerkjente sko for jakt og friluftsliv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg