Alf Løvberg

Faktaboks

Alf Løvberg
Alf Gunnar Løvberg
Født
19. september 1899, Kristiania (nå Oslo)
Død
17. oktober 1986, Son

Alf Løvbergs bilder er stille funderinger over livet i småbyen. Terrassen, 1950. Olje på lerret, 82,2 x 96,2 cm.

Av /Drammens museum.
Lisens: CC BY 2.0
Portrett av Alf Løvberg (1899-1986), utsnitt.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Alf Løvberg er en norsk maler. Hans uttrykk karakteriseres av enkle former og en dempet fargeskala. Stemningene som skapes pendler mellom melankoli og humor.

Utdannelse

Alf Løvberg var elev av Christian Krohg og Halfdan Strøm ved Statens kunstakademi høsten 1922. I 1936 reiste han til Paris og ble elev av Marcel Gromaire. Året etter, i 1937, fikk han undervisning av Aksel Jørgensen ved Kunstakademiet i København.

Enkelhet i maleriene

Løvbergs malerier har en stillferdig kvalitet. De er koloristisk enstonige med store, enkle figurer. Hovedvekten ligger på grålige eller matte fargetoner. Hans forenklede formspråk har slektskap med Marcel Gromaires uttrykk, med forankring i det naturalistiske. Samtidig har Løvberg en nær samhørighet med den danske tradisjonen som legger vekt på en konsentrert ro.

Motivene er gjerne anonymiserte figurgrupper og natur, gjerne danske landskap. Han bruker stiliserte, forenklede grunnformer, og veksler mellom vare avgrensninger mellom fargene og skarpt formulerte skiller ved hjelp av en tydelig, sort konturlinje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg