Alexandria, by i Romania, ved Donaus bielv Vedea, 75 km sørvest for Bucureşti, 35 km nord for Donau og grensen mot Bulgaria; 45 400 innb. (2011). Fylkeshovedstad i Teleorman.

Alexandria ligger i et rikt jordbruksområde, og handel med korn og kveg var lenge den viktigste næringsveien. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var byen kjent for sine store, årlige markeder under navnet Bâlciul Mavrodinului. Byen ble knyttet til jernbanenettet i 1895. Etter den annen verdenskrig ble det bygd ut industri. I dag er det næringsmiddelindustri (bl.a. kornmøller), tekstilindustri, møbelindustri, fabrikasjon av kulelager, bygningsartikler og elektrisk utstyr. Sysselsettingen i industrien har gått ned etter overgangen til markedsøkonomi fra 1990-årene. En av Romanias største varemesser for landbruksmaskiner arrangeres årlig i Alexandria i august.

Alexandria har et fylkesmuseum med avdelinger for arkeologi, historie og etnografi. I historieavdelingen er også den kommunistiske perioden etter annen verdenskrig behandlet. Det gjelder blant annet kollektiviseringen av landbruket. Fylkesbiblioteket i byen er oppkalt etter forfatteren Marin Preda, som var født i samme fylke. Det er ikke noe permanent teater eller orkester i Alexandria, men siden 2006 har det vært arrangert en årlig teaterfestival for ungdom med nasjonal deltakelse, Ideo Ideis. Befolkningen er overveiende rumensk-ortodoks, og den ortodokse katedralen ble reist i årene 1869-1898. Blant dem som stod for den innvendige utsmykningen, var Ştefan Luchian, en av Romanias mest kjente malere. Levningene av byens grunnlegger, fyrst Alexandru D. Ghica, er bevart i en sarkofag i kirken. Flere andre kirker skriver seg fra midten av 1800-tallet. I 1996 ble byen ortodoks bispesete i bispedømmet Alexandria og Teleorman.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.