Alexandre Herculano de Carvalho e Araújo

Faktaboks

Alexandre Herculano de Carvalho e Araújo
Alexandre Herculano
Uttale
erkolˈʌnå
Født
28. mars 1810, Lisboa, Portugal
Død
18. september 1877, Santarém, Portugal

Artikkelstart

Alexandre Herculano var en portugisisk forfatter, historiker og politiker. Han var den ledende kraften innen den litterære romantikken ved siden av Garret. I 1831 måtte han flykte fra landet på grunn av sine liberale holdninger.

Da han returnerte til Portugal ble han leder av biblioteket i Porto. Der skrev han en serie artikler der han la fram et program for fornyelse av litteraturen, der den skulle være forankret i det nasjonale.

I 1836 forlot han stillingen og reiste til Lisboa, samtidig som han utgav sitt politiske versepos A Voz do Profeta, som gjorde han kjent over natten. Etter kort tid ble han leder av det populære tidsskriftet O Panorama, som han selv leverte mange bidrag til. I 1839 ble han utpekt til å lede det kongelige Biblioteca da Ajuda, og kunne dermed konsentrere seg helt og fullt om sine litterære og historiske arbeider.

Med den berømte romanen Eurico, o Presbítero (1884) skapte han den historiske romanen i Portugal. Akkurat som i O Monge de Cister (1848) og O Bobo (utgitt posthumt i 1878) kunne man se innflytelsen fra Walter Scott og Victor Hugo. For øvrig var Herculano sterkt opptatt av - og påvirket av - tysk litteratur.

De historiske studiene hans, kombinert med gode evner som kildegransker førte til hovedverket História de Portugal i fire bind (1846–1853). Denne utløste en langvarig polemikk med den katolske kirken. Han ledet også arbeidet med den viktige, historiske dokumentsamlingen Portugaliae Monumenta Historica. I tillegg publiserte han et større arbeid om inkvisisjonen i Portugal og studier om sivilt ekteskap.

Herculano oppfattet romantikkens idealer som noe universelt og allmenngyldig. Dette, i tillegg til et allsidig engasjement, gjør at han fremstår som en pioner for senere generasjoner med romantikere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg