Alexandre Herculano de Carvalho e Araújo

Faktaboks

Alexandre Herculano de Carvalho e Araújo

Alexandre Herculano

uttale:
erkolˈʌnå
født:
28. mars 1810, Lisboa, Portugal
død:
18. september 1877, Santarém, Portugal

Alexandre Herculano var en portugisisk forfatter, historiker og politiker. Han var den ledende kraften innen den litterære romantikken ved siden av Garret. I 1831 måtte han flykte fra landet på grunn av sine liberale holdninger.

Da han returnerte til Portugal ble han leder av biblioteket i Porto. Der skrev han en serie artikler der han la fram et program for fornyelse av litteraturen, der den skulle være forankret i det nasjonale.

I 1836 forlot han stillingen og reiste til Lisboa, samtidig som han utgav sitt politiske versepos A Voz do Profeta, som gjorde han kjent over natten. Etter kort tid ble han leder av det populære tidsskriftet O Panorama, som han selv leverte mange bidrag til. I 1839 ble han utpekt til å lede det kongelige Biblioteca da Ajuda, og kunne dermed konsentrere seg helt og fullt om sine litterære og historiske arbeider.

Med den berømte romanen Eurico, o Presbítero (1884) skapte han den historiske romanen i Portugal. Akkurat som i O Monge de Cister (1848) og O Bobo (utgitt posthumt i 1878) kunne man se innflytelsen fra Walter Scott og Victor Hugo. For øvrig var Herculano sterkt opptatt av - og påvirket av - tysk litteratur.

De historiske studiene hans, kombinert med gode evner som kildegransker førte til hovedverket História de Portugal i fire bind (1846–1853). Denne utløste en langvarig polemikk med den katolske kirken. Han ledet også arbeidet med den viktige, historiske dokumentsamlingen Portugaliae Monumenta Historica. I tillegg publiserte han et større arbeid om inkvisisjonen i Portugal og studier om sivilt ekteskap.

Herculano oppfattet romantikkens idealer som noe universelt og allmenngyldig. Dette, i tillegg til et allsidig engasjement, gjør at han fremstår som en pioner for senere generasjoner med romantikere.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg