Alexandre Hardy var en fransk dramatiker, som med sine mange iscenesettelser av spektakulære og voldsomme handlinger, tilhører barokken. Han var selv omreisende skuespiller og hadde sikker forståelse for de dramatiske virkemidler.

Hardy avskaffet det antikke kor, gjorde monologene kortere, brakte større likevekt mellom aktene og kompliserte intrigen. Han var svært produktiv og skal i følge eget utsagn ha skrevet rundt 600 teaterstykker.

I Hardys tragedier er det verken gudene eller skjebnen som skaper konfliktene, men de mektiges hensynsløshet. Brutaliteter som mord og voldtekt, som etterfølgerne bare lot personene fortelle om, lot han foregå på scenen. Da klassisismen oppstod i Frankrike, med dens strenge krav til sømmelighet og enkelhet, var dette blant annet en reaksjon på Hardys usømmelige teater.

Tilhengerne av Malherbe, reagerte kraftig da Hardy ville publisere sine stykker som mønster for ettertiden. Hans tunge, arkaiske språk har gjort at hans stykker er blitt glemt. Flere av dem ble aldri publisert. Likevel er Hardy, etter Jean Rotrou, den betydeligste franske dramatiker før klassisismen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.