Alexander Gibson

Faktaboks

Alexander Gibson
Alexander Drummond Gibson
Uttale
gˈibsn
Født
11. februar 1926, Motherwell, Skottland
Død
14. januar 1995, London

Artikkelstart

Alexander Gibson var en britisk (skotsk) dirigent. Han var en av de ledende i sin generasjon, og var blant annet kjent som sjefdirigent for Scottish National Orchestra, som en av grunnleggerne av Scottish Opera og som en forkjemper for nordisk musikk.

Gibson ble adlet til Sir i 1977.

Bakgrunn og utdannelse

Gibson var født i byen Motherwell og vokste opp i New Stevenston like ved. Han var et klaver- og orgeltalent i ungdommen, og fikk begynne på Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow.

Gibson begynte å studere ved University of Glasgow, men ble utkalt til militærtjeneste som musiker i Royal Signals Band i 1944–1948. Deretter fulgte studier ved Royal College of Music i London med videreutdannelse i Salzburg med Igor Markevitch og ved Accademia Chigiana i Siena med Paul van Kempen.

Karriere

Gibson var assisterende dirigent ved BBC Scottish Symphony Orchestra i 1952–1954. Han ledet operaforestillinger ved amatørselskapet Glasgow Grand Opera Society i 1954 og var i 1957–1959 musikksjef ved Sadler’s Wells Opera (den senere English National Opera).

Gibson ble i 1959 sjefdirigent for Scottish National Orchestra. Orkesteret i Glasgow hadde fått dette navnet i 1950 og var på vei til å bli et representativt orkester for Skottland. Gibson var den første skotten som var sjefdirigent her. Han beholdt stillingen i 25 år, til 1984, og gjorde mye for å bygge opp orkesteret. Gibson ledet orkesteret på turneer og i plateinnspillinger, blant annet for selskapet Chandos. Orkesteret ble i 1991 omdøpt til Royal Scottish National Orchestra (RSNO).

I tillegg til de kjente klassikerne dirigerte han ofte nordisk musikk, ikke minst Jean Sibelius og Carl Nielsen, og ofte verker fra det 20. århundre. Gibson ledet en rekke verker i deres første fremførelse i Skottland og flere urfremførelser av skotske komponisters verker. Han var initiativtager til festspillene for ny musikk i Glasgow, Musica Nova Festival, i 1961.

Gibson var en av grunnleggerne av Scottish Opera i 1962. Som musikksjef i 1962–1986 utviklet han denne til å bli en skotsk nasjonalopera, med tilhold i Theatre Royal i Glasgow. Her ledet han store oppsetninger av Trojanerne av Hector Berlioz i 1969 og Der Ring des Nibelungen av Richard Wagner i 1971 foruten tysk og italiensk kjernerepertoar. Da han sluttet fikk han en honorær dirigentstilling.

Innspillinger

Gibson ledet en rekke plateinnspillinger med sitt skotske orkester, blant annet samtlige av Jean Sibelius’ symfonier foruten engelske og skotske komponister.

Han gjorde også innspillinger med Royal Philharmonic Orchestra i London og London Symfoniorkester, blant annet i musikk av Edvard Grieg og Hector Berlioz.

Litteratur

  • Wilson, Conrad (1972). Alex — the Authorised Biography, isbn 1-85158-574-5, Finn boken
  • Wilson, Conrad (1993). Playing for Scotland: History of the Royal Scottish Orchestra, Finn boken
  • Oliver, Cordelia (1987). It’s a Curious Story: The Tale of Scottish Opera 1962–1987, isbn 1-85158-066-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg