Alexander Gardner

Faktaboks

Alexander Gardner
Uttale
gˈa:dnə
Født
17. oktober 1821, Paisley, Renfrewshire, Skottland
Død
10. desember 1882, Washington D.C, USA

Artikkelstart

Alexander Gardner var en skotsk fotograf som emigrerte til USA i 1856 hvor han begynte å arbeide heltid for fotografen Mathew Brady fra 1856. Under den amerikanske borgerkrig assisterte han Brady i en detaljert dekning av krigens gang. Gardner hadde sitt eget portrettatelier i Washington D.C. fra 1863.

Bakgrunn

Alexander Gardner ble født i Skottland og gikk i lære som juvellerer. Han ble påvirket av den walisiske sosialreformatoren Robert Owen og ønsket å opprette et sosialistisk kollektiv i USA. Sammen med flere andre kjøpte han eiendom ved innsjøen Monona i Ohio, men bosatte seg ikke der. I stedet reiste han tilbake til Skottland for å finansiere kollektivet, og ble i Glasgow til 1856 hvor han ble eier og redaktør av Glasgow Sentinel. På verdensutstillingen i Hyde Park i London i 1851 vekket bildene til Mathew Brady hans interesse for fotgrafering. I 1856 emigrerte så Gardner og familien hans til USA, og da han erfarte at de fleste venner og familiemedlemmer i kollektivet var døde eller døende av tuberkolose, valgte han å bosette seg i New York og tok kontakt med Brady.

Karriere

Alexander Gardner tok flere kjente portretter av president Abraham Lincoln.
Av .

Mathew Brady hadde en plan om å dokumentere den amerikanske borgerkrigen, og gjennom sin venn Allan Pinkerton fikk han president Abraham Lincoln til å godkjenne Gardner som sjeffotograf i U.S. Topographical Engineers. Brady hadde i alt om lag 20 fotografer som arbeidet for seg på dette prosjektet, men ingen av dem ble kreditert bildene, heller ikke Gardner. Alle fotografiene ble kreditert Brady, hvilket medførte at Gardner og flere andre fotografer sa opp sine avtaler med Brady og forlot selskapet. Gardner tok noen av borgerkrigens mest berømte bilder.I 1863 åpnet Alexander Gardner og broren James et fotostudio i Washinton D.C. hvor de ansatte flere av sine tidligere kolleger hos Brady. I løpet av denne tiden fotograferte Gardner blant annet slaget ved Gettysburg. Etter borgerkrigen utga han Gardner's Photographic Sketch Book of the Civil War (1866), og en større samling ble innkjøpt av den amerikanske Kongressen.

Som Union Pacific Railroads offisielle fotograf fra 1867 tok Gardner verdifulle fotografiske dokumentasjoner av jernbanens utbygning og nybyggerområdene som fulgte. Også hans bilder av indianere er av dokumentarisk verdi.

Gardner tok flere kjente portretter av president Lincoln. Han dokumenterte også Lincolns begravelse og var den eneste fotografen som fikk tillatelse til å være tilstede ved henrettelsen av Lincolns attentatmenn.

Gardner arbeidet ofte med stereoskop og dermed tredimensjonale bilder. I 1893 ble et stort antall av Gardners gamle glassnegativer, hvilket førte til en fornyet interesse for bildene hans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg