Alex Honnold

Faktaboks

Alex Honnold
Født
17. august 1985, Sacramento, California, USA
Alex Honnold på toppen av El Capitan i Yosemite i USA, like etter at han ble den første til å frisoloere sørveggen av fjellet.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Alex J. Honnold er en amerikansk fjellklatrer som er kjent for mange frisolo–bestigninger av vanskelige klatreruter. Frisolo innebærer å klatre alene, uten tau og klatresele, bare utstyrt med klatresko og kalkpose.

Honnold var den første i verden som frisoloerte den loddrette, cirka 900 meter høye sørveggen av El Capitan i California den 3. juni 2017, via ruten Freerider med norsk vanskelighetsgrad 8+ (amerikansk gradering 5.13 a). Klatringen opp veggen tok 3 timer og 56 minutter. Honnolds frisoloering av Freerider er en unik prestasjon først og fremst på grunn av rutens lengde og vedvarende bratthet. Klatreruter med tilsvarende eller endog høyere vanskelighetsgrad har blitt frisoloert tidligere, men rutene har da vært betraktelig kortere. Martin Skaar Olslund og Thomas Meling er foreløpig de eneste nordmenn som har friklatret Freerider på El Capitan, i mai 2012. Bestigningen tok dem fire dager.

7. juni 2012 soloerte Honnold de tre veggene El Capitan, Half Dome og Mount Watkins (Triple Crown) på under et døgn, men sikret seg da på noen av de vanskeligste passasjene.

I 2017 utga Honnold selvbiografien Alone on the Wall. Den prisbelønnede dokumentarfilmen «Free Solo» fra 2018 omhandler forberedelser og gjennomføring av El Capitan-klatringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg