Aleutergropen

Artikkelstart

Aleutergropen er en dyphavsrenne i det nordlige Stillehavet. Gropen strekker seg fra Alaskabukta i øst til Kommandørøyene i vest og ligger langs sørsiden av Aleutene. Den er omtrent 3700 kilometer lang og bredden varierer mellom 80 og 160 kilometer. Gropen er dypest mellom vestre og midtre del, og har sitt dypeste punkt omtrent midt i gropen med dybde opptil 7620 meter under havet.

Faktaboks

Uttale
aleˈutergropen

Aleutergropen befinner seg over et komplisert geologisk område. I den vestlige enden forekommer det subduksjon, der Stillehavsplaten synker (subduseres) under den nordamerikanske platen. Øst i gropen forekommer det transformforkastning, der de samme platene glir forbi hverandre. Subduksjonen og transformforkastningen leder til både jordskjelv og vulkansk aktivitet langs gropen.

Gropen er en del av ildringen, en jordskjelvsone i Stillehavet der interaksjon mellom Stillehavsplaten og omkringliggende jordplater fører til jordskjelv og vulkaner. Jordskjelvene med episenter i Aleutergropen kan være svært kraftige og har vært ansvarlig for noen av de kraftigste jordskjelvene på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg