Hviterussisk menneskerettighetsaktivist og forfatter. Bjaljatski ble født av hviterussiske foreldre i Vjartsilja i den autonome sovjetrepublikken Karelia. De flyttet snart tilbake til Hviterussland, hvor han etter hvert tok en doktorgrad i litteratur ved Det hviterussiske vitenskapsakademiet i Minsk

Bjaljatski var en aktiv forkjemper for hviterussisk kultur under perestrojka og var en av frontmennene for den lokale litterære grupperinga «Tutejsjija» («De lokale») som ble stiftet i 1986. Fra 1989 til 1998 ledet han Maksim Bahdanovitsj-museet i Minsk, og var med på å gjøre det til et sentrum for hviterussisk kultur. 

Fra 1988 var han også med i organisasjonskomiteen til Den hviterussiske folkefronten, den viktigste politiske drivkraften for hviterussisk uavhengighet i de siste årene av Sovjetunionens eksistens. Han representerte Folkefronten da han satt i Minsk byråd i perioden 1991–95.

Etter at Aleksandr Lukasjenko kom til makta i 1994 har Bjaljatski konsentrert seg om arbeidet for menneskerettigheter og siden 1997 har han ledet menneskerettighetssenteret Viasna («Våren»). Senteret ble stiftet i perioden med massedemonstrasjoner mot Lukasjenkos folkeavstemning om grunnlovsendringer i 1996. Det startet som en støttegruppe for arresterte demonstranter og deres familier. Siden den gang har Viasna markert seg som en av de viktigste menneskerettighetsorganisasjonene i Hviterussland, og har etablert regionale kontorer i landets viktigste byer.

Bjaljatski har også spilt en sentral rolle i det hviterussiske sivilsamfunnet forøvrig, i ledelsen til Forsamlinga av hviterussiske demokratiske ikke-statlige organisasjoner og Folkefronten, og som medlem i Forfatterforeninga og Det hviterussiske PEN-senteret. Han har etter hvert også fått stor betydning internasjonalt, og har siden 2007 vært visepresident i Det internasjonale forbundet for menneskerettigheter (FIDH). 

Bjaljatskis engasjement for menneskerettigheter og demokrati har gitt ham store problemer med hviterussiske myndigheter og han har vært arrestert en rekke ganger. I 2011 ble han dømt til 4 ½ års fengsel for skatteunndragelse etter en rettssak som skapte sterke reaksjoner internasjonalt. Amnesty International erklærte ham til samvittighetsfange og Norges utenriksminister fordømte dommen. I juni 2014 ble Bjaljatski løslatt etter å ha sonet to tredjedeler av straffen.

Bjaljatski har også høstet stor anerkjennelse internasjonalt for sitt arbeid for menneskerettighetene og har mottatt priser i Tsjekkia, Polen, USA og Sverige. I 2006 mottok han Andrej Sakharovs frihetspris fra Den norske Helsingforskomité «for sitt forsvar av menneskerettigheter og demokrati i Hviterussland gjennom to tiår» og i 2011 ble han tildelt Den norske forfatterforenings ytringsfrihetspris. I 2013 ble han den første mottakeren av Vaclav Havels menneskerettighetspris som deles ut av Europarådets parlamentarikerforsamling. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.