Ales Bjaljatski

Faktaboks

Ales Bjaljatski

Ales Bialiatski

Født
25. september 1962, Vjartsilja, Republikken Karelia

Artikkelstart

Hviterussisk menneskerettighetsaktivist og forfatter. Bjaljatski ble født av hviterussiske foreldre i Vjartsilja i den autonome sovjetrepublikken Karelia. De flyttet snart tilbake til Hviterussland, hvor han etter hvert tok en doktorgrad i litteratur ved Det hviterussiske vitenskapsakademiet i Minsk.

Bjaljatski var en aktiv forkjemper for hviterussisk kultur under perestrojka og var en av frontmennene for den lokale litterære grupperinga «Tutejsjija» («De lokale») som ble stiftet i 1986. Fra 1989 til 1998 ledet han Maksim Bahdanovitsj-museet i Minsk, og var med på å gjøre det til et sentrum for hviterussisk kultur.

Fra 1988 var han også med i organisasjonskomiteen til Den hviterussiske folkefronten, den viktigste politiske drivkraften for hviterussisk uavhengighet i de siste årene av Sovjetunionens eksistens. Han representerte Folkefronten da han satt i Minsk byråd i perioden 1991–95.

Etter at Aleksandr Lukasjenko kom til makta i 1994 har Bjaljatski konsentrert seg om arbeidet for menneskerettigheter og siden 1997 har han ledet menneskerettighetssenteret Viasna («Våren»). Senteret ble stiftet i perioden med massedemonstrasjoner mot Lukasjenkos folkeavstemning om grunnlovsendringer i 1996. Det startet som en støttegruppe for arresterte demonstranter og deres familier. Siden den gang har Viasna markert seg som en av de viktigste menneskerettighetsorganisasjonene i Hviterussland, og har etablert regionale kontorer i landets viktigste byer.

Bjaljatski har også spilt en sentral rolle i det hviterussiske sivilsamfunnet forøvrig, i ledelsen til Forsamlinga av hviterussiske demokratiske ikke-statlige organisasjoner og Folkefronten, og som medlem i Forfatterforeninga og Det hviterussiske PEN-senteret. Han har etter hvert også fått stor betydning internasjonalt, og har siden 2007 vært visepresident i Det internasjonale forbundet for menneskerettigheter (FIDH).

Bjaljatskis engasjement for menneskerettigheter og demokrati har gitt ham store problemer med hviterussiske myndigheter og han har vært arrestert en rekke ganger. I 2011 ble han dømt til 4 ½ års fengsel for skatteunndragelse etter en rettssak som skapte sterke reaksjoner internasjonalt. Amnesty International erklærte ham til samvittighetsfange og Norges utenriksminister fordømte dommen. I juni 2014 ble Bjaljatski løslatt etter å ha sonet to tredjedeler av straffen.

Bjaljatski har også høstet stor anerkjennelse internasjonalt for sitt arbeid for menneskerettighetene og har mottatt priser i Tsjekkia, Polen, USA og Sverige. I 2006 mottok han Andrej Sakharovs frihetspris fra Den norske Helsingforskomité «for sitt forsvar av menneskerettigheter og demokrati i Hviterussland gjennom to tiår» og i 2011 ble han tildelt Den norske forfatterforenings ytringsfrihetspris. I 2013 ble han den første mottakeren av Vaclav Havels menneskerettighetspris som deles ut av Europarådets parlamentarikerforsamling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg