Aleph

Artikkelstart

Aleph er en japansk dommedagssekt, startet av den karismatiske og totalitære guruen Shoko Asahara i 1987. Læren er en blanding av tibetansk buddhisme, hinduisme og Nostradamus' skrifter. Sekten ble verdenskjent etter å ha stått bak et terrorangrepet med nervegassen sarin på undergrunnsbanen i Tokyo 20. mars 1995, der 12 mennesker ble drept og rundt 5000 ble skadet. Målet var å fremskynde slutten på denne tidsregningen.

Faktaboks

Også kjent som

Aum Shinrikyo

Under etterforskningen kom det frem at sekten allerede i 1989 hadde brukt saringass i byen Matsumoto, der sju døde og 600 ble skadet. Det ble funnet kjemiske laboratorier som inneholdt forskjellige gifter og utgangsmaterialer for fremstilling av giftige kjemikalier. 12 av sektens medlemmer er blitt dømt til døden, inklusive Shoko Asahara som etter åtte års rettergang fikk dødsdommen i februar 2004.

Sekten skiftet i 2000 navn til Aleph og tok avstand fra religiøse terrorhandlinger. Den blir likevel holdt under streng oppsikt av japanske myndigheter av frykt for nye angrep. I 1995 hadde sekten rundt 10 000 medlemmer i Japan og vel 30 000 i Russland. I 2006 skal medlemstallet totalt ha vært rundt 6500.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg