Russisk finansminister fra 2000 til 2011, en post han i perioder kombinerte med posten som visestatsminister. Kudrin er økonom av utdanning og regnes som en av de fremste talsmennene for liberal økonomisk politikk i Russland. På 1990-tallet var han en del av kretsen rundt den liberale borgermesteren Anatolij Sobtsjak i St. Petersburg, en krets som Vladimir Putin også tilhørte.

I Kudrins finansministerperiode ble det innført «flat skatt» på 13 prosent uansett inntekt. Omsetningsavgiften ble fjernet. Merverdiavgiften og selskapsskatten ble redusert. Samtidig ble en rekke muligheter for skatteunndragelse fjernet. I 2004 ble det innført et Stabiliseringsfond blant annet for å balansere statsbudsjettet i perioder med lave verdensmarkedspriser på olje. Fire år seinere ble dette fondet delt i to, et reservefond og et velferdsfond. Statsgjelda ble kraftig redusert.

President Dmitrij Medvedev avsatte Kudrin fra finansministerposten i desember 2011 etter politiske uoverensstemmelser. Kudrin var partiløs i hele sin finansministerperiode. I april etablerte Kudrin sammen med en rekke andre ledende personligheter den ikke-statlige Komiteen for Medborgerinitativer. Han har kritisert den såkalte «agentloven» som tvinger ikke-statlige organisasjoner å registrere seg som «utenlandske agenter» dersom de mottar pengestøtte fra utlandet og driver med politisk relatert virksomhet.

I april 2016 takket Kudrin ja til tilbudet om å lede styret for Senteret for strategiske undersøkelser, en uavhengig organisasjon som står regjeringen nær.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.