Aleksej Kudrin

Faktaboks

Aleksej Kudrin

Aleksey Kudrin

Artikkelstart

Russisk finansminister fra 2000 til 2011, en post han i perioder kombinerte med posten som visestatsminister. Kudrin er økonom av utdanning og regnes som en av de fremste talsmennene for nyliberal økonomisk politikk i Russland. På 1990-tallet var han en del av kretsen rundt den liberale borgermesteren Anatolij Sobtsjak i St. Petersburg, en krets som Vladimir Putin også tilhørte.

I Kudrins finansministerperiode ble det innført «flat skatt» på 13 prosent uansett inntekt. Omsetningsavgiften ble fjernet. Merverdiavgiften og selskapsskatten ble redusert. Samtidig ble en rekke muligheter for skatteunndragelse fjernet. I 2004 ble det innført et Stabiliseringsfond blant annet for å balansere statsbudsjettet i perioder med lave verdensmarkedspriser på olje. Fire år seinere ble dette fondet delt i to, et reservefond og et velferdsfond. Statsgjelda ble kraftig redusert.

President Dmitrij Medvedev avsatte Kudrin fra finansministerposten i desember 2011 etter politiske uoverensstemmelser. Kudrin var partiløs i hele sin finansministerperiode. I april etablerte Kudrin sammen med en rekke andre ledende personligheter den ikke-statlige Komiteen for Medborgerinitativer. Han har kritisert den såkalte «agentloven» som tvinger ikke-statlige organisasjoner å registrere seg som «utenlandske agenter» dersom de mottar pengestøtte fra utlandet og driver med politisk relatert virksomhet.

I april 2016 takket Kudrin ja til tilbudet om å lede styret for Senteret for strategiske undersøkelser, en uavhengig organisasjon som står regjeringen nær. Senteret anbefaler nyliberal politikk og en «budsjettmanøver», der mer av utgiftene går til «produktive utgifter» som utdanning, helse og infrastruktur og mindre til forsvar og sikkerhet. I den russiske økonomiske debatten regnes Kudrin som motpol til Boris Titov, som står for en keynsiansk linje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg