Faktaboks

Aleksej Konstantinovitsj Tolstoj

Aleksej Tolstoj

engelsk transkripsjon: Aleksey Konstantinovich Tolstoy

Uttale
tolstˈoj
Født
24. august 1817, St. Petersburg
Død
28. september 1875, Krasnyj Rog, Tsjernigov
Aleksej Konstantinovitsj Tolstoj

Aleksej Konstantinovitsj Tolstoj var en russisk forfatter og en av de store representantene for den estetiske retning i 1800-tallets russiske poesi.

Tolstoj stammet fra samme adelsfamilie som sin mer berømte tremenning Lev Tolstoj. Han vokste opp i omkretsen av tsarfamilien Romanov og var en personlig venn av tronfølgeren Aleksander 2. Han utdannet seg til diplomat, men litteraturen ble tidlig hans hovedbeskjeftigelse. Tolstoj reiste i lange perioder til Vest-Europa, først med familien, senere både i embeds medfør og for å pleie sine litterære interesser.

Foruten fin kjærlighets- og naturlyrikk skrev han større episke dikt, der han tok opp religiøse og historiske temaer og emner fra de russiske byliner. Et mesterverk er versfortellingen om den greske kirkefader St. Johannes av Damaskus, som inneholder en gjendiktning av Johannes’ berømte Nekrosima Idiomela (begravelseshymner). Tolstoj var en stor humorist, og utga sammen med brødrene Zjemtsjuzjnikov satirisk-parodiske dikt under pseudonymet Kozma Prutkov.

Andre kjente verker er den dramatiske trilogien Ivan den grusommes død (Smert Ivana Groznogo), Tsar Fjodor og Tsar Boris (1866–1870) og den historiske romanen Fyrst Serebrjanyj (Knjaz Serebrjanyj, 1863).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg