Aleksandr Radisjtsjev

Faktaboks

Aleksandr Radisjtsjev

Aleksandr Nikolajevitsj Radisjtsjev

Uttale
radˈisjtsjev
Født
31. august 1749, Moskva
Død
24. september 1802, St. Petersburg
Levetid - kommentar
Ifølge den julianske kalender, som ble brukt i Russland fram til kalenderreformen i 1918, ble han født 20. oktober 1749 og døde 12. september 1801.

Artikkelstart

Aleksandr Radisjtsjev var en russisk embetsmann, liberal filosof og forfatter.

Som 17-åring var han en av de tolv lovende unge menn Katarina den Store sendte til Leipzig for å studere jus. Hans karriere ble brått avbrutt da han i 1790 med sensurens tillatelse publiserte Reise fra Petersburg til Moskva (Putesjestvije iz Peterburga v Moskvu). Her skildret han livet i samtidens Russland fra en kritisk synsvinkel inspirert av fransk opplysningsfilosofi og frimurernes idealer. Radisjtsjev var særlig kritisk til livegenskapet og adelens makt. I boken fremstiller han bøndene som «fanger i sitt eget fedreland» som har potensialet til å bli «sønner av sitt eget fedreland».

På grunn av boken falt Radisjtsjev i unåde hos Katarina den Store og ble først dømt til døden, før dommen ble omgjort og han ble forvist til Sibir. Han kom tilbake til europeisk Russland 1797 under Paul 1, og ble tatt inn i statstjenesten 1801 under Aleksander 1. Han tok sitt eget liv ved å drikke svovelsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg