Aleksandr Dovzjenko

Faktaboks

Aleksandr Dovzjenko

Aleksandra Petrovitsj Dovzjenko

Uttale
dovzjˈenko
Født
10. september 1894, Sosnytsia, Ukraina
Død
25. november 1956, Peredelkino, Russland

Artikkelstart

Aleksandr Dovzjenko var en sovjetisk (ukrainsk) filmregissør, som ved siden av Eisenstein og Pudovkin var sovjetfilmens ledende regissør.

Dovzjenko arbeidet en tid i utenrikstjenesten og var stasjonert i Warszawa og Berlin. Deretter var han tegner og bokillustratør. Han ble interessert i filmmediet, skrev et filmmanus som åpnet dørene, og fikk snart regioppgaver. Den allegoriske Zvenigora (1928) ble hans første betydelige film. I vekslingen mellom drøm og virkelighet sees her påvirkning fra den kortlivede sovjet-avantgarden.

Arsenal (1928) hentet tematikk fra kollektiviseringen av det ukrainske jordbruket, og ble beundret for sitt brede register av virkemidler. Dovzjenkos neste film, Jorden (1930), regnes som hans mesterverk. Her skildres konflikten mellom bøndene som vil kollektivisere og landeierne som vil holde på sitt gamle hegemoni, i et unikt naturlyrisk filmspråk som gjør filmen til en av historiens vakreste. Dovzjenkos skjønnhetssans ble imidlertid brukt mot ham av sovjetkritikerne, og filmen ble sensurert. Like fullt gikk Dovzjenkos navn verden over, og filmen øvet stor påvirkning på filmskapere.

Han fikk en ny suksess med Aerograd (1935), som i tidens ånd skildrer sovjetrussiske pionerer i heltemodig kamp med sabotører under byggingen av en ny by i Sibir. Etter Sjors (1939), et epos om en av bolsjevikrevolusjonens ukrainske helter, laget han Slaget om Ukraina (1943) og Seier i Ukraina (1945), dokumentarfilmer som skildrer den sovjetiske triumfen over nazismen under andre verdenskrig.

Dovzjenko døde i 1956 under arbeidet med Sangen om havet (1958). Hans kone Julia Solntseva (1901–1989), som hadde vært hans viktigste medarbeider siden de giftet seg i 1928, gjorde filmen ferdig. Hun regisserte deretter en serie minneverdige filmer etter hans etterlatte manuskripter, blant annet Historien om de flammende årene (1961) og Den magiske Desna (1965), en storslagen filmfortelling i bredformat om en soldat som minnes sin oppvekst ved elven Desna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg