Aleksander 1 (konge av Jugoslavia)

Faktaboks

Aleksander 1
Aleksander I, Alexandar I Aleksandar Karadjordjević
Født
16. desember 1888, Cetinje, Montenegro
Død
9. oktober 1934, Marseille, Frankrike

Opprettelsen av Staten av slovenere, kroater og serbere i Ljubljana 29. oktober 1918. Det var en sammenslutning innenfor Østerrike-Ungarn, og et viktig skritt på veien til opprettelsen av et jugoslavisk kongerike 1. desember samme år.

Artikkelstart

Aleksander 1 var konge av Jugoslavia fra 1921 til 1934. Han var sønn av Peter 1.

Som prinsregent under farens sykdom proklamerte Aleksander 1. desember 1918 den nye staten «Serbernes, kroatenes og slovenernes kongerike» (fra 1929 kalt Jugoslavia). Han hadde utmerket seg som militær leder under Balkankrigene i 1912–1913.

I forbindelse med de nasjonale og sosiale motsetningene i staten støttet Aleksander seg til storserbiske militære kretser. I 1929 oppløste han nasjonalforsamlingen, opphevet forfatningen av 1921 og innførte kongelig diktatur etter at landet var blitt kastet ut i krise fordi en deputert fra Montenegro hadde skutt flere kroatiske deputerte i nasjonalforsamlingen.

Utenrikspolitisk gikk Aleksander inn for samarbeid med Tsjekkoslovakia og Romania i Den lille entente og med Frankrike.

9. oktober 1934 ble Aleksander myrdet av en kroatisk terrorist i Marseille, under et statsbesøk i Frankrike. Den franske utenriksminister Louis Barthou falt også som offer for attentatet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg