Aldrovanda
Aldrovanda vesiculosa har stengel og blader nedsenka i vann. Bladene fanger små vannlevende dyr ved at bladplatene klapper sammen.
Aldrovanda
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Aldrovanda er ei planteslekt i soldoggfamilien. Den eneste arten i slekta, A. vesiculosa, finnes i i Mellom- og Sør-Europa, Asia og Australia. Plantene fanger virvelløse dyr i ferskvann ved hjelp av bladene.

Faktaboks

Uttale
aldrovˈanda
Vitenskapelig navn
Aldrovanda
Beskrevet av
Carl von Linné

Utseende

Dette er vannplanter uten røtter med lange stengler og mange kransstilte, små blad. Bladplatene kan plutselig klappe sammen om midtnerven og slik kan små vanndyr bli fanget og holdt fast. Disse blir fordøyd ved hjelp av enzymutskillende kjertler. Plantene har små hvite blomster som stikker opp av vannet, men blomstring er sjelden. Formeringa er hovedsakelig aseksuell ved plantefragmenter.

Utbredelse

Denne arten er vidt utbredt, men har hatt kraftig tilbakegang flere steder, trolig på grunn av habitatforstyrrelser. Naturlig utbredelse er i ferskvann i Mellom- og Sør-Europa, Asia og Australia. Plantene spres ved at planter eller plantedeler fastner til fugler og spres med deres forflytninger. Arten er introdusert av mennesker i Nord-Amerika og kan bli en invaderende art her.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Aldrovanda
Aldrovanda
GBIF-ID
8230070

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg