Aldebaran

Aldebaran befinner seg i stjernehopen Hyadene, her fotografert av Hubble-romteleskopet. Aldebaran kan ses som den største stjernen i bildet, med en guloransje farge.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Aldebaran er den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Tyren, og kalles «Tyrens røde øye». Aldebaran er en rød kjempestjerne med en tilsynelatende størrelsesklasse på 0,9.

Faktaboks

Uttale
aldebˈaran
Etymologi
av arabisk ad-dabaran, ‘følgesvenn’
Også kjent som

α Tauri

Aldebaran ser ut til å høre med i stjernehopen Hyadene, men befinner seg i virkeligheten mye lenger borte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Arvid Ystad

Hei,
Så at den Japanske keiseren hadde en fest og at han trolig lå med solgudinnen på torsdag natt 14. November, se https://www.independent.co.uk/news/world/asia/japan-emperor-sleep-sun-goddess-sex-daijosai-secret-ritual-cost-a9203231.html
Det var fullmåne i Tokyo 12. November kl 22.34 i stjernetegnet Tyren. Månen bruker 2- 3 dager på å passere et tegn, men hvilket mindre tegn passerte månen den 14. November? Var det kanskje Aldebaran eller Kroken som ligger nord for Tyren? I det gamle Mesopotamia var dette måneden da kongene ble innviet og gitt fullmakt av gudene til å regjere ett år til. Kongen eller gjeterkongen, ble forbundet med Dumuzi, som var klar til giftermål med gudinnen i det hellige ekteskapet. Tyren forsvinner om vinteren og kommer frem på våren i Babylon og Irak i dag. Jeg tror dette kongelige ritualet i Tokyo kan ha vært styrt av månens posisjon.
Hilsen Arvid Ystad

svarte Anna Kathinka Dalland Evans

Hei - takk for kommentar og beklager sent svar. Jeg har dessverre ingen kunnskap om hvorvidt kongelige ritualer kan være bestemt av astrologiske hendelser. For å finne posisjoner til stjerner, Månen eller andre objekter på himmelen, kan jeg anbefale https://www.heavens-above.com, her kan man skrive inn sin egen posisjon og se hvordan stjernehimmelen så ut til ulike tidspunkt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg