Alcobaça

Artikkelstart

Alcobaça er en by i Portugal. Byen befinner seg omlag 100 kilometer nord for landets hovedstad Lisboa og like sør for Leiria. Byen har omlag 5400 innbyggere (2001), og kommunen har 53 883 innbyggere (2018). Byen ligger langs elvene Alcoa og Baça, derav navnet.

Faktaboks

Uttale
-kåbˈasa

Kloster

Alcobaça er kjent for sitt kloster i gotisk cistercienserstil, Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça, som er Portugals største kirkebygg. Byggverket ble påbegynt av kong Alfons I, Portugals første konge, omkring år 1152. Klosteret ble oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1989. UNESCO beskriver klosteret som et mesterverk, blant annet på grunn av dets størrelse, bygningenes arkitektoniske renhet, og skjønnheten i materialene som er benyttet. Bygningene inneholder de eldste portugisiske kongegravene. Da franske tropper under ledelse av Napoleon invaderte Portugal i år 1810, ble klosteret ribbet for sine historiske skatter, deriblant sitt rikholdige bibliotek.

Alcobaça et et populært turistmål, mest på grunn av klosteret, men også for sin beliggenhet, med flere museer, parker og strender innen kort rekkevidde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg