Albuquerque

Byen er kjent for sin årlige varmluftballongfestival i oktober.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Albuquerque er største by i delstaten New Mexico i USA, med 558 545 innbyggere, hvorav 47,9 prosent er hispanic (US Census, 2017). Byen ligger ved Rio Grande, 90 km sørvest for hovedstaden Santa Fe, 1620 moh.

Faktaboks

Uttale
ˈælbəkə:ki
Innbyggertall
558 545

Næringsliv

Utviklingen av høyteknologisk industri, spesielt i tilknytning til forsvaret og det amerikanske romforskningsprogrammet, har i de siste tiår skapt sterk vekst. For øvrig finnes store militærinstallasjoner, jernbaneverksted, produksjon av elektronisk og vitenskapelig utstyr og næringsmiddelindustri. Flere universiteter ligger her, blant annet University of New Mexico.

Kultur

Albuquerque er et aktivt kursted, har en betydelig turisttrafikk, og var allerede i 1930-årene et viktig stoppested på Route 66. Byen er kjent som verdens luftballonghovedstad. Det arrangeres hvert år – vanligvis i oktober – en stor festival som grunnet det spektakulære ved hundrevis av fargede luftballonger over ørkenlandskapet er en av verdens mest fotograferte hendelser.

Historie

Det var spansk bosetting i området langs Rio Grande allerede på 1600-tallet. Albuquerque ble grunnlagt som by av spanierne i 1706 og oppkalt etter den spanske visekongen i området. Byen ble amerikansk etter USAs krig med Mexico 1846–1848. Siden 1930-årene har mer enn 100 føderale institusjoner slått seg ned i byen.

Byen ekspanderte sterkt fra rundt 35 000 innbyggere i 1940 til cirka 96 000 i 1950. Utviklingen fortsatte til om lag 201 000 innbyggere i 1960, cirka 244 000 i 1970, cirka 332 000 i 1980 og cirka 385 000 i 1990. Også de siste tiårene har veksten vært på rundt 20 prosent, grunnet sterk vekst i så vel teknologisk industri som turisme og sport, særlig golf.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev robin haugan

Er det noen berømte ting man kan se og gjøre i Albuquerque ?

svarte Haavard Nordlie

Hei Robin! Det er krevende å si noe om hva man kan gjøre når jeg ikke vet så mye om interesser og reiserute forøvrig. Jeg anbefaler deg å ta en titt på http://www.visitalbuquerque.org/things-to-do/ og på http://wikitravel.org/en/Albuquerque som kan gi deg mye god info. Men skal jeg nevne en ting, så er A. vel verdens luftballongsenter nummer en! De har en ballongfestival, vanligvis i oktober, som visstnok er en av verdens mest fotograferte hendelser. Ballongferder over ørkenlandskap er ellers stor business der borte hele året. Området er også kjent for store dinosaurfunn, og det er spennende museer i A. om det. Dessuten er byen et godkjent stopp på Route 66. - men sjekk som sagt de to nettstedene!Ellers vet jeg ikke hvordan du drar til og fra A. - men ca. 3,5 timer med bil mot nord ligger Durango (Colorado) en artig westernby (men den beste sådann er Silverton litt lenger nord). Fra Durango er det heller ikke langt til den fantastiske nasjonalparken Mesa Verde.Fra A. mot vest er det 5 timer til Flagstaff (Arizona) som er inngangsportal til Grand Canyon via så vel bil som tog.Håper dette ga deg i hvertfall en vei videre mot info - og god tur!vennlig hilsen fraHaavard Nordlie

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg