Albrecht Haushofer

Faktaboks

Albrecht Haushofer
Uttale
hˈaushofer
Født
7. januar 1903, München
Død
23. april 1945, Berlin
Byste av Albrecht Haushofer, Berlin-Heiligensee
Utdrag av "Sonetter fra Moabit" på minnestedet etter fengselet i Berlin-Moabit

Artikkelstart

Albrecht Haushofer var en tysk geograf, motstandskjemper og forfatter. Som forfatter ble han kjent for sine Sonetter fra Moabit (originaltittel Moabiter Sonette, 1946, norsk oversettelse 1974).

Geograf og motstandsmann

Albrecht Haushofer studerte historie og geografi i München, han disputerte som geograf i 1924. I 1933 fikk han en stilling innenfor geopolitikk i Berlin. Rudolf Hess, som var en venn av familien, bidro til at han, som i følge Nürnberglovene var halvt jødisk, fikk stillingen. Senere ble han rådgiver for Joachim von Ribbentrop.

Parallelt til sin karriere som geograf var Haushofer politisk engasjert. Han distanserte seg fra den voksende nasjonalsosialismen i Tyskland og hadde kontakter med flere tyske motstandsgrupper. I kjølvannet av attentatforsøket mot Adolf Hitler 20. juli 1944 var han blant de mange som ble arrestert. Han satt i det beryktede fengselet Lehrter Straße i Moabit i Berlin og ble henrettet 23. april, kort tid før den tyske kapitulasjonen.

Forfatterskap

Albrecht Haushofer skrev flere historiske skuespill, blant annet om Sulla, Augustus og Thomas More; disse har i dag kun litteraturhistorisk interesse. I fengselet skrev han sonettesamlingen Sonetter fra Moabit, som han gjemte i en lomme da han ble skutt og som ble funnet senere. I 1946 ble de utgitt posthum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg