Albrecht 3

Faktaboks

Albrecht 3
Albrecht III, Albrekt III, konge av Sverige
Født
1340, Mecklenburg
Død
1412, Mecklenburg
omtrentlig fødselsår
Albrekt avbildet på gravmonumentet i Kloster Doberan i Mecklenburg.

Albrecht 3 var hertug av Mecklenburg og konge av Sverige fra 1364 til 1389. Han var sønn av hertug Albrecht 2 og Eufemia.

I 1364 valgte svenske stormenn ham til konge i Sverige i stedet for Magnus Eriksson og Håkon 6. De to siste beholdt kontrollen over deler av Vest-Sverige, og en del svenske stormenn støttet dem i deres fortsatte krav på hele Sverige. Mellom Albrekt og Magnus Eriksson og Håkon 6 i Norge hersket det derfor i mange år krigstilstand. Krigen varte med avbrytelser helt til Håkon 6s død i 1380.

De svenske stormennene vendte seg etter hvert mot Albrekt, og riksrådet la sterke bånd på kongemakten, blant annet fordi Albrekt gav mecklenburgske menn fordeler når det gjaldt for eksempel forleninger. Som protest innkalte stormennene dronning Margrete, og hyllet henne. Albrekt ble slått nær Falköping i 1389 og satt i fangenskap på Lindholm slott til 1395. Ennå holdt han Gotland i noen år, men avstod så øya til Den tyske orden. Albrekt levde resten av livet som hertug Albrecht 3 i Mecklenburg, der han døde i Doberan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg