Albin Express

En norskregistrert Albin Express på kryss under Norgesmesterskapet i Express i 2017.
Seilbåt fra styrbord
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Albin Express er en seilbåt som benyttes til tur- og regattaseiling. Båten ble konstruert i 1978 av den svenske konstruktøren Peter Norlin, og det er en populær regattaklasse i Norge. Klassen har sitt årlige norgesmesterskap som samler mellom 30 og 50 båter.

Albin Express har storseil, fokk og spinnaker, og den er innredet med fire køyer og en enkel bysse. En påhengsmotor kan monteres for fremdrift når båten ikke seiler. Albin Express seiles i regattaer av et mannskap på fire–fem personer, og som turbåt er den egnet for to til fire personer. Båten er ikke lenger i produksjon. Den ble opprinnelig produsert av Albin Marin AB i Sverige.

Mål

  • Lengde (LOA): 7,77 m
  • Lengde i vannlinjen: 6,65 m
  • Bredde: 2,49 m
  • Dybgang: 1,45 m
  • Vekt 1800 kg
  • Kjølvekt 800 kg
  • Storseil 17,5 m²
  • Fokk 14,5 m²
  • Spinnaker 45 m²

Historie

Ideen bak Albin Express var å skape en enkel og sporty kombinasjonsbåt til en rimelig pris. Den amerikanske båttypen J/24 var forbildet, og Peter Norlin fikk i oppdrag å tegne en båt egnet for skandinaviske forhold etter samme konsept som J/24. For å holde prisen nede ble båten lansert som 3/4-fabrikat med en enkel innredning der kjøper selv måtte fullføre arbeidet. Da Albin Express ble lansert i 1978, var prisen 49 900 svenske kroner.

Båten ble en salgssuksess, og det første året ble det solgt nærmere 300 båter. Det neste året var antallet rundt 600 båter. Albin Express ble på kort tid en stor regattaklasse i Sverige. I Norge ble båten til å begynne med benyttet i regattaer for tur- og havseilere. I begynnelsen av 1990-tallet ble det tatt initiativ til å skape en éntypeklasse for Express i Norge.

I 1983 ble Albin Marin AB, som også produserte flere andre båttyper, slått konkurs. Da hadde det blitt bygd nærmere 1100 Expresser. Produksjonsformene har senere vært på vandring hos ulike produsenter, blant annet i Estland, men kun et mindre antall båter er blitt bygd etter at produksjonen til Albin Marin AB opphørte. Siste produsent var Finessa-Båtar AB i Sverige som bygde fem båter. Den siste ble bygd i 2015 og siden det er ingen båter av typen blitt bygd.

Express i Norge

I Norge er det cirka 200 Expresser, og Norsk Expressklubb administrerer klassen. Norgesmesterskap for klassen er blitt arrangert siden 1994. Høyeste antall deltagere ble oppnådd i 2014. Mesterskapet ble arrangert av Oslo Seilforening og det deltok det hele 107 båter. H.M. Kong Harald, som i flere år har vært aktiv i Express-klassen, vant sølvmedalje dette året.

Express-klassen har i flere år vært største klasse i Færderseilasen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg