Albert Kahn (bankier)

Faktaboks

Albert Kahn
Født
3. mars 1860, Marmoutier, Bas-Rhin, Frankrike
Død
14. november 1940, Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, Frankrike
Av /Musée Albert-Kahn à Boulogne-Billancourt..

Artikkelstart

Albert Kahn var en fransk bankier og filantrop som opprettet verdens største kolleksjon av autokromer og svart-hvitt filmer. Samlingen er i dag er utstilt i Musée Albert-Kahn i Boulogne-Billancourt utenfor Paris. Samlingen anses å være verdens viktigste av tidlige fargefotografier.

Kahn var drevet av en drøm om universell fred. Han mente at kunnskap oppmuntrer til respekt og fredelige forhold mellom folk og opprettet arkivet Archives of the Planet for å spre og skape forståelse for de ulike kulturelle virkelighetene i verden.

Kahn innledet sitt ambisøse prosjekt i 1909 da han reiste til Japan på forretningsreise i følge med sin sjåfør og fotografen Alfred Duterte. De kom hjem med en rekke bilder fra reisen, og dette satte Kahn på ideen om å bruke av formuen til å sende fotografer verden rundt. Mer enn femti land ble besøkt, ofte på viktige øyeblikk i historien. Slik ble en rekke viktige hendelser dokumentert. Kahns fotografer begynte med å dokumentere Frankrike i 1914, bare få dager etter utbruddet av første verdenskrig, og klarte i samarbeid med militæret å dokumentere krigens redsler, men også hverdagslivet.

I arkivet samlet han i alt 72 000 fargebilder, alle laget med brødrene Lumières oppfinnelse autokrommetoden, den første brukervennlige fargeprosessen. I tillegg inneholder arkivet 100 timer eller 183 000 meter film. Nordmannen Anders Beer Wilse (1865–1949) er den eneste norske fotografen som er representert i samlingen. Samlingen er inndelt i fire hovedgrupper: gruppebilder, handel, landskapsbilder og panoramaer.

Børskrakket i 1929 slo Kahns imperium konkurs og i 1931 ble han nødt til å avslutte prosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg