Albert Apponyi, ungarsk greve og politiker, sønn av György Apponyi. Fra 1872 deputert i den ungarske nasjonalforsamling, først som medlem av den konservative-nasjonale opposisjon, fra 1899 av det regjerende liberale parti og fra 1903 igjen i opposisjon.

Albert Apponyi var kultur- og undervisningsminister 1906–10 og 1917–18, og en pådriver for madjariseingspolitikken overfor de ikke-ungarske folkeslagene i datidens Ungarn. Særlig kjent er de såkalte Lex Apponyi, som stilte krav om at alle barn i riket skulle kunne ungarsk i tiårsalderen. Ingen av de 92 lærerseminarene tilbød opplæring i minoritetsspråkene. Bjørnstjerne Bjørnson engasjerte seg mot disse lovene, og i dagens Slovakia er gater og plasser oppkalt etter ham på grunn av dette.

Etter den første verdenskrig ledet Apponyi Ungarns delegasjon ved fredsforhandlingene i Paris. Fra 1923 til sin død Ungarns hovedrepresentant i Folkeforbundet, hvor han forsøkte å få revidert Versaillesfredens (Trianontraktatens) bestemmelser om Ungarns grenser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.