Albert Apponyi var en ungarsk greve og politiker. Fra 1872 var han deputert i den ungarske nasjonalforsamling, først som medlem av den konservative-nasjonale opposisjon, fra 1899 som medlem av det regjerende liberale parti og fra 1903 igjen i opposisjon.

Albert Apponyi var kultur- og undervisningsminister i periodene 1906–1910 og 1917–1918, og en pådriver for madjariseingspolitikken (assimileringspolitikk) overfor de ikke-ungarske folkeslagene i datidens Ungarn. Særlig kjent er de såkalte Lex Apponyi, som stilte krav om at alle barn i riket skulle kunne ungarsk i tiårsalderen. Ingen av de 92 lærerseminarene tilbød opplæring i minoritetsspråkene. Den norske forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson engasjerte seg mot disse lovene, og i dagens Slovakia er gater og plasser oppkalt etter ham på grunn av dette.

Etter første verdenskrig ledet Apponyi Ungarns delegasjon ved fredsforhandlingene i Paris. Fra 1923 til sin død var Apponyi Ungarns hovedrepresentant i Folkeforbundet, hvor han forsøkte å få revidert Versaillesfredens (Trianontraktatens) bestemmelser om Ungarns grenser.

Albert Apponyi var sønn av György Apponyi

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.