Albert Apponyi

Faktaboks

Albert Apponyi
Uttale
ˈapånji
Født
1846
Død
1933
Albert Apponyi

Artikkelstart

Albert Apponyi var en ungarsk greve og politiker. Fra 1872 var han deputert i den ungarske nasjonalforsamling, først som medlem av den konservative-nasjonale opposisjon, fra 1899 som medlem av det regjerende liberale parti og fra 1903 igjen i opposisjon.

Albert Apponyi var kultur- og undervisningsminister i periodene 1906–1910 og 1917–1918, og en pådriver for madjariseingspolitikken (assimileringspolitikk) overfor de ikke-ungarske folkeslagene i datidens Ungarn. Særlig kjent er de såkalte Lex Apponyi, som stilte krav om at alle barn i riket skulle kunne ungarsk i tiårsalderen. Ingen av de 92 lærerseminarene tilbød opplæring i minoritetsspråkene. Den norske forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson engasjerte seg mot disse lovene, og i dagens Slovakia er gater og plasser oppkalt etter ham på grunn av dette.

Etter første verdenskrig ledet Apponyi Ungarns delegasjon ved fredsforhandlingene i Paris. Fra 1923 til sin død var Apponyi Ungarns hovedrepresentant i Folkeforbundet, hvor han forsøkte å få revidert Versaillesfredens (Trianontraktatens) bestemmelser om Ungarns grenser.

Albert Apponyi var sønn av György Apponyi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg