Albanias internasjonale forbindelser

Etter kommunismen har integrering i euroatlantiske strukturer som EU og NATO vært et viktig mål for Albania.
EU av . fri

Albania er medlem av blant annet FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, som Verdensbanken. Landet var medlem av Warszawapakten 1955–68 og av det østeuropeiske handelssamarbeidet Comecon 1949–61. Albania er medlem av Europarådet, OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) og NATO (siden 1. april 2009).

EU-medlemskap er et tverrpolitisk mål. I 2000 definerte EU Albania som en mulig kandidat. I 2003 begynte forhandlingene om en assosieringsavtale mellom EU og Albania, som ble underskrevet i 2006. I 2009 leverte Albania formell EU-søknad. Året etter fikk albanske statsborgere lov til å reise visumfritt i Schengen. I juni 2014 fikk landet status som kandidatland. Dersom Albania oppfyller kravene, vil forhandlinger om EU-medlemsskap innledes i juni 2019.

EU-kommisjonen vurderer Albanias rolle i regionalt samarbeid som aktivt og forholdet til nabolandene som godt. Samtidig kommer det fortsatt en del ubegrunnede asylsøknader til Schengenområdet fra albanske statsborgere.

Albania er representert i Norge ved sin ambassade i Stockholm, mens Norge er representert i Albania gjennom den norske ambassade i Prishtina, Kosovo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg