Albanias internasjonale forbindelser

Etter kommunismen har integrering i euroatlantiske strukturer som EU og NATO vært et viktig mål for Albania.
EU
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Albania er medlem av blant annet FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, som Verdensbanken. Landet er medlem av Europarådet, OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) og NATO (siden 1. april 2009).

EU-medlemskap

EU-medlemskap er et tverrpolitisk mål. I 2000 definerte EU Albania som en mulig kandidat. I 2003 begynte forhandlingene om en assosieringsavtale mellom EU og Albania, som ble underskrevet i 2006. I 2009 leverte Albania formell EU-søknad. Året etter fikk albanske statsborgere lov til å reise visumfritt i Schengen. I juni 2014 fikk landet status som kandidatland. Dersom Albania oppfyller kravene, vil forhandlinger om EU-medlemskap innledes i juni 2019.

EU-kommisjonen vurderer Albanias rolle i regionalt samarbeid som aktivt og forholdet til nabolandene som godt. Samtidig kommer det fortsatt en del ubegrunnede asylsøknader til Schengenområdet fra albanske statsborgere.

Diplomatiske forbindelser

Albania er representert i Norge ved sin ambassade i Stockholm, mens Norge er representert i Albania gjennom den norske ambassade i Prishtina, Kosovo.

Historikk

Albania var medlem av Warszawapakten i 1955–1968 og av det østeuropeiske handelssamarbeidet Comecon i 1949–1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg