Albanske soldater poserer for et fotografi under en multinasjonal øvelse i 2015
/U.S. Army photo.
Lisens: CC BY 2.0

Albania avskaffet alminnelig verneplikt i 2010. Landet har vært medlem av NATO siden 2009. Forsvaret, som siden begynnelsen av 2000–tallet har vært under omstrukturering med hjelp fra USA og europeiske land, har begrenset kapasitet, og er blant annet avhengig av NATO for luftforsvar. I april 2018 konkluderte Europakommisjonen med at Albania følger EUs linje i utenrikspolitikk og sikkerhetsspørsmål.

Den samlede mannskapsstyrken for Albanias væpnede styrker er 7500 aktivt personell. Albania brukte 286 millioner dollar, 1,6 prosent av landets BNP, på forsvaret i 2022.

Hær, marine og flyvåpen er ikke egne våpengrener, men komponenter i en felles styrke. Landkomponenten har en personellstyrke på 2350 aktivt personell, 40 pansrede personellkjøretøy og lett artilleri. Luftkomponenten har en personellstyrke på 550 aktivt personell og 16 helikoptre. Sjøkomponenten har en personellstyrke på 650 aktivt personell, inkludert kystvakten. Kystvakten faller inn under marinen og har 14 patruljefartøy.

Internasjonale operasjoner

Albania deltok i 2022 i ulike NATO-operasjoner; i Kosovo (KFOR) med 61 personell, og hadde utplassert 30 personell i Bulgaria (NATO Enhanced Vigilance Activites) og 21 personell i Latvia som en del av NATOs Enhanced Forward Presence-program. Albania dektok også med et mindre antall personell i FN-operasjonen i Sør-Sudan (UNMISS) og EU-operasjonen i Bosnia-Hercegovina (EUFOR).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg