Alar Karis

Faktaboks

Alar Karis
Født
26. mars 1958, Tartu, Estland
Estlands president Alar Karis da han fortsatt var direktør for Estlands nasjonalmuseum i 2019.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Alar Karis er en estisk politiker, veterinær, utviklingsbiolog og offentlig tjenestemann. Han har siden oktober 2021 vært Estlands president.

Karis har ikke vært partipolitisk aktiv før han ble valgt til president.

Bakgrunn

Alar Karis ble ferdig utdannet veterinær i 1981. Seks år senere tok han en mastergrad i parasittologi og drev i flere år med forskning innenfor molekylær genetikk og utviklingsbiologi ved universiteter i Estland, Tyskland, Storbritannia og Nederland. I internasjonale tidsskrift er han en av de mest siterte estiske forskere.

Akademisk karriere og offentlig tjeneste

Alar Karis under feiringen av 110-års jubileet til Estlands nasjonalmuseum i 2019.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

I 1999 fikk Karis en professorstilling ved Universitetet i Tartu. De første årene var professoratet innen zoologi, men siden 2007 har Karis vært professor i utviklingsbiologi. Fra 2003 til 207 var han rektor ved Estlands landbruksakademi i Tartu, og fra 2007 til 2012 var han rektor ved den største og eldste høyskolen i landet, Universitetet i Tartu.

Etter periodene som rektor ble Karis etter forslag fra presidenten utnevnt av nasjonalforsamlingen til ny leder av den estiske riksrevisjonen. Han ledet etaten i en femårsperiode fra 2013 til 2018. I april 2018 tok Karis over som leder av Estlands nasjonalmuseum, og han ledet fortsatt dette museet da han ble valgt som president.

Politiker

Presidentvalget

Karis samtykket i å stille som presidentkandidat i 2021, to uker før valget i nasjonalforsamlingen. Han ble lovet støtte fra de to regjeringspartiene; Senterpartiet og Reformpartiet. Ingen andre kandidater stilte. I andre valgomgang lyktes det Karis å få 72 av de 101 folkevalgtes stemmer. Han oppnådde da det nødvendige to tredjedels flertall for å bli valgt til president. Karis skal foruten stemmer fra de to regjeringspartiene også ha fått stemmer fra Det sosialdemokratiske partiet og partiet Isamaa. Det var kun fra det nasjonalkonservative partiet EKRE at han ikke skal ha fått noen stemmer.

Presidentperioden

Alar Karis' første utenlandsbesøk gikk til nabolandet i sør, Latvia 14. oktober 2021. Her er Karis (til venstre) i møte med lederen av den latviske nasjonalforsamlingen Saeima, Ināra Mūrniece (til høyre).
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Alar Karis ble innsatt som president 11. oktober 2021. Hans første utenlandsreise gikk til Latvia tre dager senere.

Karis anser seg for å være konservativ og har uttalt at han vil fokusere på saksområder som han kjenner godt fra sin tidligere karriere; utdanning, forskning og innovasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg