Alan Hovhaness var en amerikansk komponist av skotsk-armensk avstamning, som utviklet en stil hvor han kombinerte den klassiske vestlige musikktradisjonen med elementer fra ikke-vestlige kulturers musikk.

Dette gjorde han for eksempel ved å benytte seg av den gamle armenske kirkesangens modalitet, droner og jhala-ostinater fra indisk musikk, gestikken fra japansk gagaku, eller ved å inkorporere nye instrumenter, så som balinesisk gamelan eller kinesisk guqin, inn i tradisjonelt sett vestlige besetninger.

Hovhaness var en svært produktiv og allsidig komponist, med en verkliste som inneholder 434 opus innenfor de fleste sjangre. Særlig viktig er hans 67 symfonier, hvor nr. 2 (1955), den såkalte Mysterious Mountain, er den mest spilte. Nevnes må også klaverkonserten Lousadzak (1944) og hans populære Prayer of St. Gregory (1946) for trompet og strykere.

  • The Alan Hovhaness Website inneholder en mengde stoff om komponisten, blant annet en utførlig biografi, en verkliste, en diskografi, tekster om musikken, intervjuer med komponisten tilgjengelige som stream, informasjon om kommende konserter, og muligheter for å kjøpe partiturer.
  • Et intervju med Hovhaness av Charles Amirkhanian fra radiOM.org.
  • Nekrolog over Hovhaness i The Guardian.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.