Al Saud-dynastiet

Artikkelstart

Al Saud-dynastiet er et dynasti i området kjent som Najd i Sentral-Arabia og senere i Saudi-Arabia, grunnlagt av Muhammad ibn Saud (1726–1765), sønn av Saud ibn Muhammad, høvding over oasen al-Diriyah. Dynastiet var fra starten ledende innenfor den puritansk-religiøse wahhabismen, etter at Muhammad bin Saud inngikk en allianse med bevegelsens grunnlegger, Muhammed ibn Abd al-Wahhab. Til 1927 var slektens overhoder emirer av Najd, fra 1927 til 1932 konger av Najd, Hijaz og biland, og fra 1932 konger av nåtidens Saudi-Arabia.

Faktaboks

Uttale
'al saˈud

Som følge av de saudiske kongers og prinsers polygami teller dynastiet i dag flere tusen prinser, og disse bekler en rekke ledende stillinger innenfor Saudi-Arabias næringsliv, forsvar og offentlig forvaltning. Arvefølgen har tradisjonelt fulgt sønner av kong Ibn Saud, grunnlegger av nåtidens Saudi-Arabia. Muhammed bin Nayef Al Saud ble den første representanten fra den neste generasjonen som ble utnevnt til kronprins og tronarving, men ble avsatt til fordel for Mohammed bin Salman Al Saud etter kun to år.

Blant de mest kjente representantene for dynastiet er Mohammed bin Salman, kronprins fra 2017, Salman bin Abdulaziz, konge fra 2015, Abdullah bin Abdulaziz, konge fra 2005 til 2015 og Faisal bin Abdulaziz, konge fra 1964 til 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg