Al-Qaida i Maghreb

Artikkelstart

Gruppering av jihadister i det nordvestlige Afrika (Maghreb) tilsluttet det internasjonale terrornettverket al-Qaida, opprinnelig etablert i Algerie i 1998 som Groupe salafiste pour la prédiction et le combat (GSPC); del av al-Qaida fra 2006.

Bakgrunn

al-Qaïda au Maghreb islamique (al-Qaida i det islamske Maghreb, AQIM) er også kjent som al-Qaida i Nord-Afrika. Gruppen har utspring i den algeriske borgerkrigen tidlig på 1990-tallet, og en splittelse i den islamistiske opprørsgrupperingen Groupe islamique armé (GIA) i 1998, hvorpå GSPC ble dannet – og bekjentgjorde sin ideologiske tilslutning til al-Qaida. I 2006 anerkjente al-Qaidas daværende nestkommanderende, Ayman al-Zawahiri, GSPCs tilslutning til nettverket, og grupperingen tok da sitt nåværende navn. Navnevalget vitner om en regional ambisjon i Maghreb, samtidig som det understreker den islamistiske innrettingen.

Målsettingen er å fjerne vestlig innflytelse i Nord-Afrika og styrte regjeringer som ikke slutter seg til den rette tro, for så å innføre et styresett tuftet på islamistisk fundamentalisme, salafisme, og sharia-lovgivning. AQIM har også tatt til orde for å angripe mål utenfor regionen, særlig i Frankrike og Spania, og har oppfordret til å gjenerobre Spania, som i middelalderen var delvis muslimsk.

AQIM opererte opprinnelig i Algerie, men rekrutterte soldater fra flere land i regionen, og utvidet nedslagsfeltet særlig i 2011–12, da islamister fra flere grupperinger tok kontroll over det nordlige Mali, og etablerte et islamistisk styre der. Dette førte i januar 2013 til en internasjonal militær intervensjon, Opération Serval, ledet av franske styrker. Jihadister fra GSPC/AQIM skal også ha vært aktive i Irak fra 2003, i kampen mot amerikanske styrker der. Flere av medlemmene skal ha erfaring fra Afghanistan, herunder AQIMs ledere. Den øverste leder fra 2004 er Abdelmalek Droukdel, også kjent som Abou Moussab Abdelwadoud.

Aksjoner

GSPC/AQIM har stått bak en rekke angrep mot vestlige mål i Nord- og Vest-Afrika, herunder bombeanslag og kidnappinger. Kidnappinger samt våpen- og menneskehandel er blant gruppens finansieringskilder.

AQIM sto i 2007 bak et anslag mot FN i Alger, der minst 30 mennesker ble drept, og bortførte året etter FN-utsendingene Robert Fowler og Louis Guay i Niger. I 2009 sto AQIM bak et angrep mot ansatte ved et gassanlegg ved Jijel nord i Algerie.

En av grunnleggerne av AQIM, Mokhtar Belmokhtar brøt ut i 2012 og dannet sin egen milits. I januar 2013 sto han bak angrepet på et gassanlegg i In Amenas øst i Algerie, der også norske gisler ble tatt til fange og drept. Belmokhtar dannet senere gruppen Al-Mourabitoun. Sent i 2015 ble Al-Mourabitoun igjen en del av AQIM.

Fra november 2015 har AQIM stått bak en serie angrep mot vestlige mål i Vest-Afrika, blant annet mot flere hoteller med vestlige gjester. I november 2015 ble Radisson Blu-hotellet i Bamako i Mali angrepet av Al-Mourabitoun i samarbeid med AQIM. I januar 2016 angrep AQIM Splendid Hotel i Ouagadougou, Burkina Faso og i mars angrep de gjester ved L'Etoile du Sud i Grand Bassam i Elfenbenskysten. I mars 2016 angrep AQIM et gassanlegg delvis eid av Statoil ved Krechba i Algerie. Disse angrepene var de mest omfattende på lang tid, etter at AQIM de foregående år mest hadde gjennomført mindre attentat og enkelte gisseltagninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg