Aksjon ut av Statskirken

Artikkelstart

Aksjon ut av Statskirken var en aksjon som var virksom i 1976–1979 med den hensikt å spre opplysning og yte service for utmelding av Den norske kirke (den daværende statskirken). Aksjonen var oppfølger av Aksjon mot Statskirken fra 1970.

Aksjonen henviste til 1) det forhold at cirka 90 prosent av befolkningen var medlemmer av Den norske kirke, mens knapt 20 prosent regnet seg som kristne i personlig religiøs forstand, og 2) forsømmelsene fra statsforvaltningen når det gjelder å spre opplysninger om retten til utmelding og når det gjelder service i forbindelse med selve utmeldingen.

Utmelding har vært fastslått som en ren ekspedisjonssak fra 1888 av, blant annet uten hjemmel for å kreve personlig fremmøte.

I sin argumentasjon la aksjonen særlig vekt på å oppfordre til personlig redelighet på livssynsområdet, på å kritisere kirken for ideologisk og praktisk kvinneundertrykkelse, og på at kirken utnytter den formelt høye medlemsprosenten både i forbindelse med økonomiske bevilgninger og når det gjelder å kreve innflytelse (blant annet formålsparagrafer) i samfunnets institusjoner.

Personer i tilknytning til aksjonen utgav i 1977 boken Oppgjør med kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg