Aksel og Valborg er en dansk folkevise. Den forteller om Aksels og Valborgs trofaste, men ulykkelige kjærlighet. Den renkefulle svartebror Knud leter frem de kirkelige hindringer for deres giftermål, og Valborg skal bli kongens brud. Både Aksel og kongen faller i krig, og Valborg går i kloster.

Dikteren har gitt visen en norsk farge, og norsk tradisjon fra nyere tid har henlagt handlingen til forskjellige steder i det sørlige Norge (Sunnmøre, Gimsøy kloster ved Skien, Tønsberg og flere). Emnet er blant annet behandlet av Adam Oehlenschläger i tragedien Axel og Valborg fra 1810.

Visen har form som en ballade med firelinjet strofe og etterstev. På grunn av sin kolossale lengde (200 strofer) har den neppe levd i muntlig tradisjon; den finnes derimot i varianter i ulike trykte og håndskrevne visebøker i Danmark, Sverige og Norge. Den eldste oppskriften finnes i en dansk håndskrevet visebok fra 1570-tallet. Fra Norge kjennes 28 ulike melodivarianter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg