Akiva ben Josef, rabbiner i landet Israel, tilhører de såkalte tannaim. Rabbi Akiva innførte og videreutviklet det systematiske studiet av jødisk lov, halakha, og de metodene som ligger til grunn for utformingen og ordningen av jødedommens andre hellige skrift, Mishna.

Rabbi Akiva kom fra enkle kår, og begynte sine intensive studier først i godt voksen alder, med støtte fra sin kone, til tross for at studiene krevet hans fravær fra hjemmet i tolv eller tretten år. Det spesielle forholdet mellom de to er beskrevet i mange rabbinske tekster, og tjener fremdeles som et eksempel på et godt parforhold. Rabbi Akiva ble etter hvert en av datidens mest kjente rabbinere og skal ha hatt svært mange elever. Også hans gode forhold til disse er beskrevet i mange rabbinske tekster, som Talmud. Hans kunnskap førte ham også ut på lange reiser, både til Roma i vest, og Babylonia i øst.

Mange kjente jødiske visdomsord og læresetninger er tilskrevet rabbi Akiva, som også er kjent for å ha inkorporert tidens mystiske tankestrømninger i sin undervisning. Han blir tradisjonelt ansett som Bar-Kokhva-oppstandens (132–135 evt.) åndelige leder, men denne rollen er i dag omstridt. Som svært gammel mann ble rabbi Akiva  arrestert og torturert til døde av romerne. I jødisk tradisjon regnes han  derfor som et eksempel på et menneske som ofrer sitt liv til Guds ære (Kiddush ha Shem).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.