Akiva ben Josef

Faktaboks

Akiva ben Josef
Aqiva ben Josef
Uttale
akˈiva ben josˈef
Født
Judea
1. og 2. århundre
Rabbi Akivas grav i Tiberias
Av /Government Press Office (Israel).
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Akiva ben Josef var en rabbiner som virket i Judea, i Eretz Israel i tiden etter det jødiske tempelets fall. Rabbi Akiva innførte og videreutviklet det systematiske studiet av jødisk lov, halakha, og de metodene som ligger til grunn for utformingen og ordningen av jødedommens andre hellige skrift, Mishna. Han er også kjent for å ha inkorporert tidens mystiske tankestrømninger i sin undervisning. Rabbi Akiva regnes som en av den gruppen lærde som kalles tannaim, og er en kjent skikkelse for de aller fleste jøder.

Rabbi Akiva blir tradisjonelt ansett som Bar-Kokhva-oppstandens (132–135 evt.) åndelige leder, men denne rollen er i dag omstridt.

Liv

Rabbi Akiva ble født cirka. år 40 evt. og kom fra enkle kår. Han begynte sine intensive studier først i godt voksen alder, med støtte fra sin kone, til tross for at studiene krevet hans fravær fra hjemmet i tolv eller tretten år. Det spesielle forholdet mellom de to er beskrevet i mange rabbinske tekster, og tjener fremdeles som et eksempel på et godt parforhold. Rabbi Akiva ble etter hvert en av datidens mest kjente rabbinere og skal ha hatt svært mange elever. Også hans gode forhold til disse er beskrevet i mange tekster, som Talmud. Hans kunnskap førte ham også ut på lange reiser, både til Roma i vest, og Babylonia i øst.

Som svært gammel mann ble rabbi Akiva arrestert og torturert til døde av romerne i år 135 evt. I jødisk tradisjon regnes han derfor som et eksempel på et menneske som ofrer sitt liv til Guds ære (Kiddush ha-Shem). Å minnes hans martyrdød er en del av liturgien i forbindelse med forsoningsdagen, yom kippur, og fastedagene tisha be-av.

Innflytelse

Talmud omfatter rundt 270 læresetninger, samt mer enn hundre fortellende tekster og bibeltolkninger (midrash) som sies å stamme fra rabbi Akiva. I tillegg kommer andre rabbineres fortellinger om ham. Mange av disse er kjente jødiske visdomsord og læresetninger som mange jøder kjenner, også i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg