Første nummer av den amerikanske utgaven av Akira, fra 1988.
Første nummer av den amerikanske utgaven av Akira, fra 1988.

Akira er en japansk tegneserie og tegnefilm; tegnet, fortalt og regissert av Katsuhiro Otomo (født 1954), som i slutten av 1980-årene bidro sterkt til å øke interessen for manga og anime i vest.

Post-apokalyptisk cyberpunk

Otomo er en av gigantene innen japanske tegneserier og tegnefilm, og science fiction-serien Akira regnes som hans hovedverk: I desember 1992 ødelegges Tokyo av en bombe, noe som danner opptakten til tredje verdenskrig. 38 år senere er verden i ferd med å gjenoppbygges, og Neo-Tokyo skal igjen arrangere OL. Men samtidig er det japanske militæret i ferd med å utvikle et nytt masseødeleggelsesvåpen.

De to tenåringene Tetsuo og Kaneda er derimot mest opptatt av å råkjøre på motorsykkel, dope seg og kjempe mot rivaliserende gjenger, men uforvarende havner de midt i de militærpolitiske intrigene – på hver sin side.

Filmatisering og oversettelse

Akira er over 2000 sider med action og intriger, opprinnelig publisert i Young Magazine i årene 1982–1990. Den regnes som toneangivende i science fiction-sjangeren cyberpunk, og ble en hjørnesten i den første manga-bølgen i vesten.

Forlaget Epic Comics, et underbruk av Marvel, ga ut serien i bladformat i 1988–1995, og Akira er en av de første japanske tegneseriene som ble fullført i engelsk oversettelse. I 2000–2002 samlet Dark Horse Comics historien i seks bøker.

I 1988 laget Otomo en tegnet langfilm med samme navn, som er blitt sammenlignet med Ridley Scotts Blade Runner. Etter suksessen har Otomo først og fremst viet seg til tegnefilm, og planer om å gjenfortelle historien som både spillefilm og animert tv-serie er under utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg