Akin Duzakin er en av de mest kjente illustratørene i Norge. Han har illustrert barnebøker for en rekke forlag. Foto fra Aschehougs forfattersider.

Foto av Akin Duzakin Aschehoug Forlag. Gjengitt med tillatelse

Akin Duzakin, prisbelønt illustratør og barnebokforfatter. Akin Duzakin er opprinnelig fra Tyrkia, men har siden 1987 bodd i Norge. Han regnes som en av de fremste bildebokillustratørene i landet og har illustrert utallige bøker for barn og ungdom. I tillegg har han mottatt flere høythengende utmerkelser, blant annet Bokkunstprisen og Brageprisen. Han bor og arbeider i Son, Akershus.

Duzakin er utdannet i industridesign ved Middle East Technical University i Ankara, Tyrkia (1980–1985) og ved institutt for grafisk design og illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1988–1994). 

Illustrasjonene hans er gjerne laget i tradisjonelle teknikker som akrylmaleri, pastell, blyanttegning og kollasj. Bildespråket er enkelt og tydelig, slik at barn som leser bøkene lett kan kjenne seg igjen. Samtidig byr illustrasjonene på mange detaljer og bærer preg av å være gjennomtenkte og utført med håndverksmessig dyktighet. Duzakin skaper ro og harmoni ved å bruke duse, avstemte farger og myke linjer. Allikevel har bildene ofte melankolske og filosofiske undertoner.

Akin Duzakin har siden debuten i 1994 illustrert flere enn 30 bildebøker. To av disse, Kom til Lukas og Lukas bygger olabil (Samlaget 2003 og 2008) har han også skrevet selv. Han har samarbeidet med flere kjente barnebokforfattere, blant andre Tor Åge Bringsværd, Jostein Gaarder og Oddmund Hagen. Særlig kjent er han for samarbeidet med forfatteren Liv Marie Austrem, som har skrevet bøkene Tvillingbror og Tvillingsøster (Samlaget 1995 og 1997). For illustrasjonene til disse bøkene mottok Duzakin Brageprisen to ganger, i 1995 og 1997. Han har vunnet både gull og sølv i Visuelt og mottok i 2006 Bokkunstprisen. Videre har han blant annet også mottatt pris i Årets vakreste bøker og blitt premiert av Kulturdepartementet.

Akin Duzakin var medlem av Grafills hovedstyre i perioden 1997–2002 og satt i Norsk Kulturrråds vurderingsutvalg for fagbøker for barn og unge fra 2001 til 2007.

Verkene hans er innkjøpt av Nasjonalbiblioteket og Utsmykkingsfondet for offentlige bygg.

Illustrasjonene hans er blitt stilt ut ved flere gallerier, blant annet i Tegnerforbundet (1997 og 2003) og ved Nordiska Akvarellmuseet (2007).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.