Akin Duzakin

Faktaboks

Akin Duzakin
Født
21. mai 1961, Gaziantep, Tyrkia
Akin Duzakin er en av de mest kjente illustratørene i Norge. Han har illustrert barnebøker for en rekke forlag. Foto fra Aschehougs forfattersider.
Aschehoug Forlag.

Artikkelstart

Akin Duzakin, prisbelønt illustratør og barnebokforfatter. Akin Duzakin er opprinnelig fra Tyrkia, men har siden 1987 bodd i Norge. Han regnes som en av de fremste bildebokillustratørene i landet og har illustrert utallige bøker for barn og ungdom. I tillegg har han mottatt flere høythengende utmerkelser, blant annet Bokkunstprisen og Brageprisen. Han bor og arbeider i Son, Viken.

Gjennomtenkte og følsomme illustrasjoner

Duzakin er utdannet i industridesign ved Middle East Technical University i Ankara, Tyrkia (1980–1985) og ved institutt for grafisk design og illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1988–1994).

Illustrasjonene hans er gjerne laget i tradisjonelle teknikker som akrylmaleri, pastell, blyanttegning og kollasj. Bildespråket er enkelt og tydelig, slik at barn som leser bøkene, lett kan kjenne seg igjen. Samtidig byr illustrasjonene på mange detaljer og bærer preg av å være gjennomtenkte og utført med håndverksmessig dyktighet. Duzakin skaper ro og harmoni ved å bruke duse, avstemte farger og myke linjer. Allikevel har bildene ofte melankolske og filosofiske undertoner.

Prisbelønte bildebøker

Akin Duzakin illustrerte barneboka Ikke helt alene av Constance Ørbeck-Nilssen som ble utgitt av Magikon Forlag i 2009.
Forside til bildeboka Ikke helt alene (2009) av Constance Ørbeck-Nilssen og Akin Duzakin
Av /Magikon Forlag.

Akin Duzakin har siden debuten i 1994 illustrert flere enn 30 bildebøker. To av disse, Kom til Lukas og Lukas bygger olabil (Samlaget 2003 og 2008) har han skrevet selv. Han har samarbeidet med flere kjente barnebokforfattere, blant andre Tor Åge Bringsværd, Jostein Gaarder og Oddmund Hagen. Særlig kjent er han for samarbeidet med forfatteren Liv Marie Austrem, som har skrevet bøkene Tvillingbror og Tvillingsøster (Samlaget 1995 og 1997). For illustrasjonene til disse bøkene mottok Duzakin Brageprisen to ganger, i 1995 og 1997. Han har vunnet både gull og sølv i Visuelt og mottok i 2006 Bokkunstprisen. Videre har han blant annet også mottatt pris i Årets vakreste bøker og blitt premiert av Kulturdepartementet.

Akin Duzakin var medlem av Grafills hovedstyre i perioden 1997–2002 og satt i Norsk Kulturrråds vurderingsutvalg for fagbøker for barn og unge fra 2001 til 2007.

Verkene hans er innkjøpt av Nasjonalbiblioteket og Kunst i offentlige rom (KORO).

Illustrasjonene hans har blitt stilt ut ved flere gallerier, blant annet i Tegnerforbundet (1997 og 2003) og ved Nordiska Akvarellmuseet (2007).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg