Akhillevs og skilpadden

Artikkelstart

Akhillevs og skilpadden er et av Zenon fra Eleas' argumenter mot at bevegelse er mulig. Zenons argument kan gjengis som følger:

Faktaboks

Uttale
akhˈillevs og skilpadden
Også kjent som

akhillevsargumentet

«Hvis bevegelse er mulig, kan selv ikke Akhillevs, den hurtigste løper i Hellas, nå igjen en skilpadde som starter før ham. Akhillevs starter fra punkt p1 når skilpadden er kommet til punkt p2, men uansett hvor kort tid Akhillevs bruker på å nå p2, er skilpadden på den tiden kommet et lite stykke lenger, til p3, og så videre. Avstanden mellom dem går mot null, men blir aldri null. Denne sistnevnte konklusjonen er imidlertid absurd. Siden denne konklusjonen er en konsekvens av antagelsen av at bevegelse er mulig, er derfor denne antagelse selv absurd».

Zenon mener med dette å ha bevist at bevegelse er umulig. Dette kalles akhillevsargumentet eller på latin: argumentum Achilleum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Harry Johansen

Det kunne nok vært ført et bedre argument for at antagelsen er absurd enn det som gjøres her. Om artikkelforfatteren hadde fylgt med i fysikktimene og lært formelen for hastighet, som er v(hastighet)= s(strekning)/t(tid)ville han sett at hans logiske argumentasjon for antagelsens absurditet er en smule mangelfull. For ikke å si en meget mangelfull all den tid den bare ser på to forhold ved bevegelse. Men sånn kan det gå.Harry

svarte Thomas Østerhaug

Jeg kan ikke se at artikkelforfatteren noe sted argumenterer for at antagelsen er absurd. Det er en gjengivelse av Zenons argument, og Zenon hadde neppe fysikktimer å følge med i.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg